Nieuws

Inspectie: cliënten Rigtergroep lopen onacceptabele risico's

Een woonlocatie van de Rigtergroep.
De Nijmeegse Rigtergroep gaat onverantwoord om met medicatie en zet niet altijd het juiste personeel in. Dat zijn twee van de bikkelharde conclusies die de Inspectie voor de Gezondheidszorg trekt na een bezoek aan twee locaties van de geplaagde zorginstelling in maart van dit jaar. © Google Street View
NIJMEGEN - De Nijmeegse Rigtergroep gaat onverantwoord om met medicatie en zet niet altijd het juiste personeel in. Dat zijn twee van de bikkelharde conclusies die de Inspectie voor de Gezondheidszorg trekt na een bezoek aan twee locaties van de geplaagde zorginstelling in maart van dit jaar.
Rigtergroep is een organisatie voor geestelijke gezondheidszorg en heeft op dit moment een conflict met de gemeente Nijmegen. De gemeente deed in juli aangifte tegen Rigtergroep, omdat de zorgaanbieder pgb-geld niet alleen voor zorg, maar ook voor huur zou hebben gebruikt.
Nadat de gemeente aangifte deed van fraude verlieten veel medewerkers de zorginstelling. Daardoor kan Rigtergroep de zorg nu niet meer garanderen. Dat betekent dat 47 cliënten voor 1 oktober moeten verhuizen.

Inspectie wil snel verbeterplan

Naast het conflict met de gemeente en de financiële en personele sores ligt er nu dus ook een inspectierapport dat flink wat tekortkomingen aan de dag legt. Van alle normen die gehaald moeten worden, wordt er aan 18 niet voldaan.
Volgens de inspectie kan dat leiden tot onnodige risico's voor cliënten. De inspectie wil binnen drie maanden een verbeterplan van de Rigtergroep. 

'Geboden zorg is risicovol'

De conclusie van de inspectie in het rapport luidt: geboden zorg voldoet onvoldoende aan de normen en is daardoor risicovol. De inspectie baseert die conclusies op het gebrek aan goed gekwalificeerd personeel tijdens bepaalde diensten en het onverantwoord omgaan met medicijnen.
Zo werkt Rigtergroep niet met een medicatieoverzicht en met toedienlijsten. Ook rekent de inspectie het Rigtergroep aan dat er geen beleid is op het gebied van vrijheidsbeperkende maatregelen wat kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Vorig jaar deed de inspectie ook al een onderzoek, waar dezelfde conclusies uitkwamen.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!