Nieuws

Noodkreet: red Opoe Sientje!

De tijd begint de dringen. Het historische schip de Opoe Sientje in de Lindenberghaven bij de oude Waalbrug in Nijmegen dreigt te moeten vertrekken. Dat heeft ook gevolgen voor het populaire culturele evenement De Kaaij. © @OpoeSientje
NIJMEGEN - De tijd begint de dringen. Het historische schip de Opoe Sientje in de Lindenberghaven bij de oude Waalbrug in Nijmegen dreigt te moeten vertrekken. Dat heeft ook gevolgen voor het populaire culturele evenement De Kaaij.
Rijkswaterstaat eiste eerder dit jaar dat de Opoe Sientje vertrekt. Het schip beschikt niet over een vaste ligplaats. Rijkswaterstaat wil nu de regels handhaven.

Tien weken lang middelpunt van een zomerfeestje

Eigenaar Leon Berkers kwam enkele jaren geleden met het idee om van de Lindenberghaven een museumhaven te maken met historische schepen. De stad en de gemeente omarmden dat idee en inmiddels lijkt het alsof het er altijd zo heeft uitgezien.
De gemeente verstrekte het boegbeeld van de museumhaven zelfs een horecavergunning voor op de Opoe Sientje zelf en een deel van de kade. Het schip dient ook als uitvalsbasis voor de organisatie van het populaire culturele evenement De Kaaij. Tien weken lang wordt de omgeving van de Opoe Sientje in de zomer ondergedompeld in muziek, kunst en gezelligheid.

Nog minder dan een week de tijd

Eigenaar Berkers verzon een uitweg voor de eis van Rijkswaterstaat dat de Opoe haar biezen pakt. Hij wil een woonschip dat ook in de haven ligt kopen waaraan wel een permanente ligplaats gekoppeld is en deze samen met de Orca – een ander schip van hem – verhuizen uit de haven.
Daarvoor is geld nodig. Geld dat Berkers inmiddels voor ruim twee derde bij elkaar heeft. Het schip moet uiterlijk voor 14 augustus gekocht zijn. Daarna vervalt ook die mogelijkheid om de Opoe Sientje te behouden voor de museumhaven.

Van alles te koop om geld bij elkaar te sprokkelen

Voor het laatste deel is de grondlegger van De Kaaij en eigenaar van de Opoe afhankelijk van financiële bijdragen van liefhebbers van het oude schip en De Kaaij. Op de kade heeft Berkers zaken te koop gezet om de aanschaf van het schip met de permanente ligvergunning te kunnen bekostigen. Er staan bijvoorbeeld oldtimerauto's, motoren en vaartuigen.
De opbrengsten van het eten en drinken dat verkocht wordt op de terrassen van het schip en de bed & breakfast in het ruim zijn een buffer om het risico van de 10 weken cultuur tijdens De Kaaij te kunnen dragen.

Voortbestaan De Kaaij bedreigt

Als Berkers wordt gedwongen het schip weg te halen, wordt het voortbestaan van De Kaaij te riskant. Het festival moet dan zeer waarschijnlijk flink teruggeschroefd worden in omvang.
Het 'moederschip' van De Kaaij en boegbeeld van de Nijmeegse museumhaven mag er, na een eerder verleend uitstel, van Rijkswaterstaat blijven liggen tot 1 september.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!