Nieuws

Burgemeester Schuurmans verhuist toch niet naar kasteel Doornenburg

DOORNENBURG - Burgemeester Marianne Schuurmans van de gemeente Lingewaard gaat toch niet in kasteel Doornenburg wonen. Het bestemmingsplan laat plannen die zij heeft niet toe, om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen.
'Na 4 jaar met zeer veel plezier in Bemmel gewoond te hebben, verhuizen wij naar Doornenburg, naar een woning in kasteel Doornenburg,' twitterde de burgemeester Schuurmans vrolijk op 19 juli. Het mocht niet zo zijn. 

Gemaakte beloftes...

Na haar bekendmaking meldde zich een dierenarts die zei dat de woning al aan hem was beloofd door de Stichting tot Behoud van den Doornenburg. Diezelfde stichting wilde achteraf toch liever de burgemeester als bewoner. Hij dreigde daarom met een rechtszaak.
Schuurmans kon uiteindelijk niet anders dan de bezwaarmaker gelijk geven. 

Speciaal plekje

'Ieder volledig geïnformeerd, onafhankelijk en betrokken individu kan niet anders dan erkennen dat deze toewijzing de toets van kritiek kan doorstaan', schrijft ze op Facebook. Schuurmans wil graag in Doornenburg wonen en het kasteel heeft een speciaal plekje in haar hart. 'Mijn man zou als vrijwilliger actief worden en wij zouden buiten openingsuren toezicht houden.'
De burgemeester liet onderzoek doen naar de gang van zaken rond de woning, om te voorkomen dat mensen zouden denken dat zij niet integer zou handelen. Om toezicht te houden is een vergunning nodig, en die heeft zij niet. 
Ze schrijft: 'Uit onderzoek bleek dat er geen structurele subsidierelatie met de stichting. Maar wel dat er in tegenstelling tot wat het bestuur beoogt de gewenste toezichtfunctie niet kan worden uitgevoerd vanuit de woning op de burcht, omdat het bestemmingsplan dat niet toestaat.'

Boze huurder

Het bestuur van de stichting die het kasteel beheert zal daar een vergunning voor moeten aanvragen. Om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen heeft Schuurmans besloten zich terug te trekken uit de kasteelwoning.
De burgemeester zegt wel dat ze het besluit niet heeft genomen door de acties van de boze afgewezen huurder, omdat ze geen partij is in zijn geschil met het bestuur. 'Ik zwicht niet voor publieke chantage, dat kan en mag een burgemeester nooit doen.'

Nieuwe woning

Er moet een nieuwe huurwoning voor de burgemeester en haar man worden gevonden. Volgens de wet moet zij binnen twee maanden een nieuw adres in de gemeente Lingewaard hebben gevonden.
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl