Nieuws

Drie drugsverkopers van 17 jaar aangehouden

Bij de grootschalige politieactie, waarbij de ondergrondse Hansa Market werd overgenomen en neergehaald, zijn in Gelderland drie drugsverkopers aangehouden. Ze worden verdacht van drugsverkoop via het darkweb, zo meldt NRC. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Bij de grootschalige politieactie, waarbij de ondergrondse Hansa Market werd overgenomen en neergehaald, zijn in Gelderland drie drugsverkopers aangehouden. Ze worden verdacht van drugsverkoop via het darkweb, zo meldt NRC.
Hansa Market was een platform op het darkweb. Via dit soort marktplaatsen is makkelijk aan drugs, wapens, kinderporno en gijzelingssoftware te komen. Bij normale internetverbindingen heeft een computer direct contact met een server. Daardoor is dit internetverkeer makkelijk te volgen en te controleren. Op het darkweb is dat anders. Criminelen kunnen makkelijk, vrij anoniem, met elkaar in contact komen doordat de verbindingen via allerlei verschillende computers lopen.
Zo liepen ook drie 17-jarige jongens tegen de lamp. De politie heeft Hansa Market bijna een maand in de lucht gehouden en kon op die manier alles volgen. Dit deden ze samen met Europol, de Amerikaanse, Duitse en Litouwse politie. Met bijna 8000 bezoeken per dag is daar dus veel informatie uitgekomen. 'De politie onderschepte in de afgelopen weken tienduizenden onversleutelde berichten tussen verkopers en kopers over bestellingen.'

Veel meer aanhoudingen

Inmiddels zijn er meerdere aanhoudingen verricht en gaan er nog heel veel volgen, aldus de politie. 'Een schat aan verkregen informatie wordt de komende tijd nog verder onderzocht.' Naast de drie jongens in Gelderland is er ook een topverkoper uit Krimpen aan den IJssel aangehouden. Er werden bij hem 1000 bitcoins in beslag genomen. Omgerekend zo'n twee miljoen euro.