Nieuws

Arnhemse gevangenisbewaker moet zelf de cel in

Archieffoto
Een 38-jarige oud-gevangenismedewerker uit Arnhem heeft een gevangenisstraf van 10 maanden, waarvan de helft voorwaardelijk, gekregen. De man werkte in de gevangenis in Zutphen en nam daar giften van gedetineerden aan en deelde gevoelige informatie met hen.
ARNHEM - Een 38-jarige oud-gevangenismedewerker uit Arnhem heeft een gevangenisstraf van 10 maanden, waarvan de helft voorwaardelijk, gekregen. De man werkte in de gevangenis in Zutphen en nam daar giften van gedetineerden aan en deelde gevoelige informatie met hen.
De Arnhemmer was werkmeester binnen de gevangenis, tijdens zijn werk nam hij een horloge en schilderiij van gedetineerden aan. Hiermee heeft hij zich volgens de rechtbank chantabel gemaakt.

Vertrouwelijke informatie

Ook heeft de man vertrouwelijke informatie met één of meerdere gedetineerden gedeeld. Hij zocht op het internet en in het zogenoemde gedetineerdenrapportagesysteem informatie op en deelde dit met gevangenen, terwijl hij wist dat dit verboden was. 
Met informatie uit het systeem kon de man gevangen beoordelingen geven, waardoor ze meer kans hadden op verlof en bezoek. 

Alarmpistool en munitie

Bij de gevangenismedewerker thuis werd tijdens het onderzoek ook een alarmpistool en munitie gevonden. De verdediging bepleitte een werkstraf, maar de rechtbank legde een gevangenisstraf op. Zij rekent het de man zwaar aan dat hij zich niet integer heeft gedragen en daarmee het vertrouwen in zijn werkgever, de maatschappij en ambtenaren schade heeft toegebracht.