Nieuws

Uniek natuurverschijnsel in en rond Apeldoorn

UGCHELEN - Een prehistorische vis leeft weer in beken en sprengen in en rondom Apeldoorn. En dat is goed nieuws want de beekprik wordt al tientallen jaren met uitsterven bedreigd.
Mede door inspanningen van de gemeente Apeldoorn en het waterschap Vallei en Veluwe worden er maatregelen getroffen om de beekprik toekomst te geven. Zo is er bij de beek in Ugchelen een vistrap naast een watermolen aangelegd.
'Zo'n watermolen is normaal gesproken een obstakel waar vissen niet meer langs terug kunnen. Door de vistrap is dat wel weer mogelijk en dat is goed voor de met uitsterven bedreigde beekprik die verschillende soorten ondergronden nodig heeft,' zegt ecoloog en adviseur van de gemeente Paul Ganzevles.

Prehistorisch

De beekprik leefde volgens ecoloog Ganzevles 500 miljoen jaar geleden in dezelfde vorm als hij dat nu doet. Een groot deel van zijn leven leeft hij als larve in de sliblaag van de beek. In het vroege voorjaar krijgt hij vinnen, ogen en geslachtsorganen, maar verdwijnen zijn maag en darmenstelsel waardoor hij na het paaien dood gaat.
'Het is een heel bijzondere vissoort, maar hij staat ook op de rode lijst en daarom moeten we proberen zijn leefomgeving te verbeteren. Het is al heel mooi dat hij weer in de beken in en rondom Apeldoorn voorkomt, maar het kan altijd nog beter,' zegt Ganzevles. 

Vistrappen

Naast het aanleggen van vistrappen kijkt de gemeente of er mogelijkheden zijn om op bepaalde plekken in de beken de walbeschoeiing te verwijderen en een natuurlijke beekrand te maken. Dit zorgt ervoor dat er meer stroming in de beek komt wat goed is voor de beekprik, maar ook voor andere soorten. Speciaal voor de beekprik heeft de gemeente Apeldoorn nu een plan gemaakt samen met het waterschap.