Nieuws

Man krijgt werkstaf voor verwaarlozen tientallen paarden en pony's

Een 39-jarige man uit Arnhem heeft 160 uur werkstraf gekregen voor het verwaarlozen van tientallen paarden en pony's. Dat heeft de rechtbank donderdag bepaald. De helft van de straf is voorwaardelijk. © AS Media
ARNHEM - Een 39-jarige man uit Arnhem heeft 160 uur werkstraf gekregen voor het verwaarlozen van tientallen paarden en pony's. Dat heeft de rechtbank donderdag bepaald. De helft van de straf is voorwaardelijk.
De Arnhemmer hield een grote groep paarden in een weiland. Het begon met twee dieren, maar uiteindelijk groeide de groep uit tot 65. Volgens de rechtbank zorgde de man niet genoeg voor de gezondheid en het welzijn van de paarden. 
Uit de inhoudelijke behandeling, twee weken geleden, bleek dat hij de dieren te weinig voer en water gaf. Ook liet de Arnhemmer een dode pony in het weiland liggen. Daarnaast onthield hij medische zorg aan drachtige paarden en pony's, liet hij gevaarlijk afval slingeren en kapte hij de hoeven niet op tijd. In mei 2015 nam de dierenpolitie zestien pony's in beslag.

'Niet met opzet'

Volgens de advocaat van de Arnhemmer wist de man niet dat de paarden te weinig voer kregen. Hij gaf ze meer te eten na een waarschuwing, maar de oudere paarden zouden de jonge dieren wegduwen bij het voer. De Arnhemmer had niet door dat sommige dieren te weinig kregen. Hij zou zelf ook zijn geschrokken van de slechte toestand van de paarden, die hij als hobby naast zijn klusbedrijf hield.

Eerdere boetes

De man kreeg al twee keer eerder een boete voor het slecht verzorgen van zijn dieren. De officier van justitie eiste daarom een maand voorwaardelijke celstraf en een werkstraf van 180 uur. De rechtbank vond die straf te hoog. Onder andere omdat de man veel last heeft gehad van alle media-aandacht voor de zaak.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!