Nieuws

Wisentenkudde op de Veluwe heeft eindelijk een stier

RADIO KOOTWIJK - Ze hebben er een jaar op moeten wachten. De kudde wisenten die in een 400 hectare groot natuurgebied bij Radio Kootwijk loopt, heeft eindelijk weer een stier. De stier kwam niet alleen, want ook kwam er nog een 1-jarige bizonkoe mee uit Polen.
Vorig jaar werden een drachtige koe, een jonge koe en een stier uitgezet op de Veluwe. Maar binnen een maand overleed de stier, doordat hij een scherp voorwerp had ingeslikt. Ook werd er een stierkalfje geboren, maar dat kan niet voor voortplanting zorgen.

Bedreigde diersoort

De nieuwe stier en de jonge koe komen uit Polen waar de Europese bizons in een speciaal fokprogramma worden gehouden. Wisenten zijn bedreigde diersoorten. Duizenden jaren geleden leefden ze ook op de Veluwe, maar door verstedelijking en jacht zijn ze bijna overal in Europa verdwenen. 
De twee nieuwe dieren zijn nu ruim een week bij de drie andere wisenten en het gaat goed met ze. 'Ze zijn altijd met zijn vijven. Momenteel monitoren vrijwilligers ze elke dag en we zagen in het begin van de week nog wel dat de dieren wat onrustig waren en ook alerter naar mensen toe, maar nu merken we juist dat ze wat nieuwsgieriger worden', vertelt Marinus Roseboom van de Stichting Wisent op de Veluwe.

Voortplanting

Het is de vraag of de jonge stier dit jaar al de twee volwassen koeien zal bevruchten. In de natuur zijn volwassen mannelijke dieren meestal rond vier jaar geslachtsrijp, maar Roseboom die ook gepensioneerd dierenarts is, heeft goede hoop dat de stier zal presteren. 
Roseboom: 'Hij is groot voor zijn leeftijd en omdat hij het oudste mannelijke dier van de kudde is heb ik goede hoop. Maar over negen maanden zullen we het zeker weten als er wel of geen kalfjes rondlopen.' 

Excursies

De Stichting Wisent op de Veluwe organiseert drie keer in de week speciale wildexcursies naar het wisentengebied toe dat zo'n 400 hectare groot is. 'Het afgelopen jaar hebben we de dieren toch in 60 procent van alle excursies waargenomen. Het zijn wilde dieren, dus het blijft altijd afwachten of je ze ook daadwerkelijk ziet, maar het is dan ook wel een enorme kick als het weer lukt.'
Wie wisenten vergelijkt met runderen zoals Schotse Hooglanders slaat de plank volledig mis. 'De enige vergelijking met runderen is misschien dat het beide herkauwers zijn. Het zijn echt wilde dieren', zegt Roseboom. 
De dieren lopen momenteel nog in een speciaal 'wengebied' van 40 hectare. Als ze voldoende aan elkaar zijn gewend, gaan ze buiten de omrastering het volledige gebied in. 
Het wisentenproject loopt vijf jaar. Na die periode wordt gekeken of de wisenten permanente bewoners op de Veluwe worden. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!