Nieuws

230.000 euro aan uitkeringsfraude op Noord-Veluwe

De sociale recherche in de acht gemeenten op de Noord-Veluwe heeft in 2016 voor bijna 230.000 euro fraude opgespoord. Omdat kon worden voorkomen dat de uitkeringen doorliepen, bespaarden de gemeenten vorig jaar ruim 260.000 euro. Dat blijkt uit het jaarverslag van de sociale recherche Regio Noord-Veluwe. © Pexels
HARDERWIJK - De sociale recherche in de acht gemeenten op de Noord-Veluwe heeft in 2016 voor bijna 230.000 euro fraude opgespoord. Omdat kon worden voorkomen dat de uitkeringen doorliepen, bespaarden de gemeenten vorig jaar ruim 260.000 euro. Dat blijkt uit het jaarverslag van de sociale recherche Regio Noord-Veluwe.
De sociale recherche rondde vorig jaar 81 onderzoeken af. Daaruit bleek onder meer dan mensen met een uitkering inkomsten verzwegen en ten onrechte aangaven alleen te wonen. Alleen in Harderwijk werd voor meer dan een ton gefraudeerd. De andere gemeenten zijn Elburg, Ermelo, Heerde, Nunspeet, Oldebroek, Putten en Zeewolde.
In 28 gevallen kon er geld worden teruggevorderd en zijn er boetes of proces-verbalen uitgeschreven. Bij drie zaken werd een waarschuwing afgegeven. 
De sociale recherche heeft twee medewerkers en stelt zichzelf met de besparingen te hebben terugverdiend.