Nieuws

Wereldberoemd kunstwerk Nijmeegse schilder naar Nederland

La Grande Pietà ronde van Johan Maelwael.
Het wereldberoemde schilderij 'La Grande Pietà ronde' van de Nijmeegse schilder Johan Maelwael komt voor het eerst naar Nederland. Van 6 oktober 2017 tot 7 januari 2018 is het paneel te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam. © Rijksmuseum
NIJMEGEN - Het wereldberoemde schilderij 'La Grande Pietà ronde' van de Nijmeegse schilder Johan Maelwael komt voor het eerst naar Nederland. Van 6 oktober 2017 tot 7 januari 2018 is het paneel te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam.
Johan Maelwael, Nederlands eerste schilder en oom van de legendarische gebroeders Van Limburg, was rond 1400 actief als veelzijdig, vernieuwend en productief kunstenaar in het hertogdom Gelre en aan het Bourgondische hof. 

Uitzonderlijke uitleen

Het Rijksmuseum organiseert de tentoonstelling met werk van de Nijmeegse meester in nauwe samenwerking met het Musée du Louvre in Parijs, dat Maelwaels meest beroemde schilderij 'La Grande Pietà ronde' uitleent. Dat is bijzonder, want het werk is erg kwetsbaar. Het paneel verliet de Frans hoofdstad voor het laatst in 1962.
La Grande Pietà ronde (achterzijde). Foto: Rijksmuseum
Maelwael schilderde de combinatie van de Man van Smarten met de Heilige Drie-eenheid rond 1400 voor Filips de Stoute, hertog van Bourgondië (1342-1404). Het paneel geldt als het topstuk van de tentoonstelling.