Nieuws

Steenrijke museumeigenaar betaalt parkeerboetes bezoekers

RUURLO - Multimiljonair en museumeigenaar Hans Melchers betaalt de parkeerboetes die automobilisten hebben gekregen bij hun bezoek aan Museum MORE in kasteel Ruurlo. De parkeerplaats bij het museum is niet groot genoeg en daarom parkeren bezoekers hun auto in de berm. Melchers spant ook een kort geding aan.
Het loopt storm bij de nieuwe locatie van MORE in Ruurlo. Deze donderdag, zeventien dagen na opening, verwelkomt het museum haar 10.000ste bezoeker. Al deze mensen moeten ergens parkeren, maar er is niet genoeg plek. Daarom wordt er onder ander in de berm geparkeerd. De gemeente Berkelland bekeurt deze foutgeparkeerde auto's.
Museum MORE in Kasteel Ruurlo. Foto: Omroep Gelderland
Melchers zegt al vanaf het begin van de ombouw van kasteel Ruurlo met de gemeente in gesprek te zijn over een oplossing, maar die is er tot op heden niet. 'Er zijn goede parkeervoorzieningen beloofd, maar de gemeente is die belofte niet nagekomen', zegt een woordvoerder. 'We hebben van te voren gewaarschuwd voor een flinke toeloop.'

Tientallen bekeuringen

De multimiljonair betaalt als 'actie' tientallen bekeuringen die de gemeente heeft uitgedeeld aan zijn bezoekers. De boete loopt volgens klagende bezoekers op tot 90 euro.
Het museum waarschuwt op haar website voor de boetes bij foutparkeren en adviseert bezoekers om aan de Houtwal bij het treinstation te parkeren. Vanuit daar rijdt er tussen 11.00 en 17.15 uur twee keer in het uur een gratis shuttle naar het kasteel.

Onaangenaam verrast

De gemeente Berkelland is onaangenaam verrast door het kort geding. 'Burgemeester Joost van Oostrum heeft vandaag meerdere keren getracht contact te krijgen met de zaakwaarnemer van de heer Melchers. Deze is niet bereikbaar voor overleg,' schrijft de gemeente in een persbericht.

'Levensgevaarlijke situaties'

Volgens de gemeente Berkelland gaat het niet om parkeerboetes, maar om boetes voor het negeren van een inrijverbod. Op verzoek van de politie controleren ook de Bijzondere Opsporingsambtenaren (BOA's) van de gemeente op verkeersveiligheid en foutparkeren. De gemeente verdedigt het uitschrijven van de boetes; het parkeren langs de provinciale weg zou geleid hebben tot 'levensgevaarlijke situaties'. Het inrijverbod is door de provincie ingesteld vanwege verkeersveiligheid, volgens het museum heeft Museum MORE zelf ingestemd met de gesloten verklaring.

Veel te veel bezoekers

Er komen volgens de gemeente veel meer bezoekers komen dan eerder is aangegeven.. Het museum zou zijn uitgegaan van 25.000 bezoekers per jaar, en niet 10.000 in de eerste twee weken. Ook zou Melchers volgens de gemeente een aantal parkeerplaatsen van het terrein hebben laten verwijderen.
Afgelopen tijd is constructief meegedacht door de gemeente Berkelland voor een mogelijke oplossing van de parkeerdruk. Inmiddels zijn ruim 30 parkeerplaatsen op gemeenteterrein aangeboden aan de Houtwal. Daarvoor zijn ook verwijsborden geplaatst. De gemeente zegt nog steeds bereid te zijn om gezamenlijk en constructief naar een oplossing te zoeken. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!