Nieuws

Het front in Normandië komt eindelijk in beweging: de geallieerde uitbraak

Saint Lô na de strijd - Wikipedia
Op 18 juli start de Britse generaal Montgomery met operatie Goodwood, bedoeld om de impasse bij Caen te doorbreken. De Amerikanen doen hetzelfde boven Saint-Lô. Het wordt een verwoestende slag.
SAINT-LÔ - Op 18 juli start de Britse generaal Montgomery met operatie Goodwood, bedoeld om de impasse bij Caen te doorbreken. De Amerikanen doen hetzelfde boven Saint-Lô. Het wordt een verwoestende slag.
De opmars over de grond wordt voorafgegaan door een verwoestend bombardement vanuit de lucht en met zware artillerie die alle Duitse verzet op een smalle strook van 15 kilometer lang en 4 kilometer breed moet breken. Het komt tot felle gevechten met Duitse tanks bij Louvigny en Cagny. Aan het eind van de dag zijn de Britten 7 kilometer opgeschoten ten koste van 1500 manschappen en 270 tanks.
Amerikaanse Jeeps naderen het verwoeste Saint-Lô - publiek domein 
Ze beheersen de vlakte ten zuidwesten van Caen. In de stad zelf is de laatste Duitse tegenstand definitief gebroken. 
Ten westen van Caen zijn de Amerikanen begonnen aan hun uitbraak uit het heggenlandschap. Operatie Cobra is uitgedacht door de Amerikaanse bevelhebber Bradley die zijn troepen vooruit laat gaan over een smalle strook van totale verwoesting. In de avond bereiken de eerste Amerikaanse troepen het door onophoudelijke bombardementen zwaar gehavende Saint-Lô.

De eerste Amerikaan in Saint-Lô

Bijzonder daarbij is het verhaal van de Amerikaanse majoor Thomas Howie die de aanval op Saint-Lô leidde maar een dag voor de inname van de stad om het leven kwam tijdens een mortierbeschieting. Als eerbetoon werd zijn lichaam, bedekt met de Amerikaanse vlag op de voorste jeep de stad ingereden zodat Howie alsnog de eerste Amerikaan zou zijn die de stad binnenkwam Daarna werd zijn lichaam, nog steeds bedekt met de vlag, op de resten van de kathedraal van Saint-Lô gelegd.
Howies lichaam voor de cathedraal - publiek domein 
De foto verscheen in alle kranten in Amerika. Verslaggever Andy Rooney, van de legerkrant Stars and Stripes was er bij en noemde de gebeurtenis 'een van de meest hartverwarmende en emotionele taferelen in een wrede en beangstigende oorlog.'
Cornelius Ryan, later bekend van het boek De Langste Day schreef een artikel over het eerbetoon aan Howie onder de titel 'De Burgemeester van Saint-Lô. En die bijnaam is Howie bijgebleven.