Nieuws

'Fraude met pgb-geld': gemeente Nijmegen doet aangifte

De gemeente Nijmegen heeft bij de politie aangifte gedaan van fraude door de Rigtergroep. Deze instelling voor beschermd wonen op zeven locaties in Nijmegen zou het persoonsgebonden budget (pgb) van de bewoners niet gebruiken voor zorgtaken. Rigtergroep zegt volledig verrast te zijn. © Public Domain Pictures
NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen heeft bij de politie aangifte gedaan van fraude door de Rigtergroep. Deze instelling voor beschermd wonen op zeven locaties in Nijmegen zou het persoonsgebonden budget (pgb) van de bewoners niet gebruiken voor zorgtaken. Rigtergroep zegt volledig verrast te zijn.
Nijmegen begon na klachten bij het Regionaal Meldpunt Signalen Zorg en signalen van cliënten en medewerkers een onderzoek en sprak met melders. Daaruit blijkt volgens de gemeente 'een aanzienlijk tekort aan zorg voor bewoners met een psychiatrische of verstandelijke handicap'. 
Om hoeveel geld het gaat, wil de gemeente niet zeggen. Volgens een woordvoerster gaat het om een aanzienlijk bedrag.

Nijmegen: snel passende zorg en opvang regelen

Wethouder Frings: 'Cliënten met een zorgindicatie hebben recht op uren zorg en kwalitatief goede zorg. Ze hebben dat ook nodig. Het is belangrijk dat ze zo snel mogelijk passende zorg en opvang krijgen.' 
Over het doen van aangifte zegt Frings: 'Onrechtmatig gebruik van zorggelden moeten we tegengaan.'  
Nijmegen informeerde Rigtergroep maandag over een definitieve stop van nieuwe cliënten en de herbeoordeling van de zorg aan de huidige 40 cliënten van de vijf Nijmeegse locaties voor beschermd wonen. Verder probeert Nijmegen de cliënten elders onder te brengen. 'Ze krijgen opnieuw een gesprek over hun zorgbehoefte', meldt de gemeente. Ze mogen ook zelf zorg en hulp zoeken.
De Rigtergroep laat in een reactie weten 'volledig verrast te zijn' en noemt de beschuldigingen onterecht. De zorgaanbieder verwijt de gemeente een 'wantrouwende opstelling'. 

'Grote onrust bij ons'

In een persbericht meldde Rigtergroep aanvankelijk: 'De afgelopen jaren had de Rigtergroep graag overleg gepleegd met de betreffende ambtenaren over hun zorgen. Wij hebben geen bereidheid ervaren om Rigtergroep te ontvangen voor overleg en toelichting. Rigtergroep betreurt met name de gevolgen die het optreden door de gemeente Nijmegen heeft voor cliënten en ook voor het zorgpersoneel, bij wie grote onrust is ontstaan.'
De zorginstelling haalde het bericht later van haar site.

Rapport Inspectie IGZ

De Inspectie IGZ bracht vorig jaar een rapport uit over de Rigtergroep. Ze concludeerde onder meer dat op gezette tijden sprake is van een risico wat betreft de balans aanwezig werkend personeel en aanwezige cliënten. Na 20.00 uur is er op geen enkele vestiging een begeleider. Ook is er niet altijd op elke vestiging een begeleider aanwezig met de juiste papieren.
Daarnaast stelde de inspectie vorig jaar dat scholing van medewerkers de afgelopen twee jaar 'zeer summier is geweest en dat het scholingsplan voor 2016 ook summier is en onvoldoende aanbod genereert om de deskundigheid op peil te brengen en te houden'. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!