Nieuws

Oudste ANWB-wandelroute al meer dan een eeuw oud

DOORWERTH - De oudste ANWB-wandelroute van ons land is ruim 100 jaar oud. Hij loopt van Amsterdam naar Arnhem. De wandeltocht Te voet van Amsterdam naar Arnhem bestaat al sinds 1914. De laatste van de zes etappes loopt door Gelderland.
"We slaan met een hypernerveus gebaar van allermodernste verbazing, de handen boven ons hoofd samen, en richten de oogen met een languisanten blik naar onze voeten, - wat! Wordt er nog gewandeld in deze wereld, en waagt men het in de twintigste eeuw, onze aandacht te vragen voor zoo iets barbaarsch als het zich-voortbewegen-per-voet?" Dat waren de eerste woorden in het boekje dat inmiddels ruim een eeuw oud is.

Nauwelijks wijzigingen

Tachtig procent van de route is ruim 100 jaar later nog steeds te bewandelen. Dat vertelt Marjon van Blees, vrijwilliger van de ANWB. Samen met haar man Frank heeft ze de route naar Arnhem onlangs nog herschreven voor de ANWB. Dat was nodig, want in 100 jaar tijd is niet alles hetzelfde gebleven. Sommige paden zijn inmiddels veranderd in drukke wegen en daardoor niet meer geschikt. Daar is de wandelroute dan ook aangepast. 

Landgoederen

De landgoederen bij Arnhem waren in 1914 nog grotendeels verboden terrein. Daar werden de wandelaars dan ook omheen geleid. Inmiddels zijn recreanten welkom op de landgoederen en dus is ook daar op een aantal plekken de route aangepast. Marjon en Frank van Blees stonden dan ook regelmatig voor moeilijke dilemma's. 'We moesten regelmatig kiezen tussen de mooiste paden en het intact laten van de originele route.'
De route leidt in Gelderland onder meer langs Heelsum, Kasteel Doorwerth en Oosterbeek. Ook Heveadorp met haar rijke rubberindustrie wordt doorkruist. Grote kans dat u of uw (groot)ouders spullen in huis hadden die zijn gemaakt in de fabriek in Heveadorp. 
BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend te beluisteren in het programma Zin In Zondag tussen 7.00 en 10.00 uur.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!