Nieuws

Speciale bibliotheek opent tijdens Vierdaagse

NIJMEGEN - Tijdens de Vierdaagse in Nijmegen wordt een 'Human Library' geopend. Je leent daar geen boeken, maar mensen met een verhaal. Je mag ze twintig minuten lenen.
Het idee voor zo'n bibliotheek is in Denemarken ontstaan nadat iemand door zinloos geweld om het leven was gekomen. Later bleek dat diegene vooral vanwege vooroordelen was omgebracht.
Op festival Roskilde is toen de eerste bijeenkomst gehouden om over vooroordelen te praten. Het idee is naar Nederland gebracht en er zijn nu edities geweest in Groningen en Apeldoorn. De personen die worden uitgeleend zijn dan ook mensen die veel met vooroordelen te maken hebben. Zo kun je een verslaafde, prostituee of transgender 'lenen'.
Speciale bibliotheek opent tijdens Vierdaagse

26 verhalen

De bibliotheek heeft een catalogus van 26 boeken waaruit je je favoriete boek kan kiezen kiezen. 'Er is altijd wel een matchmaker bij om mensen met elkaar in contact te brengen, want mensen stellen zich kwetsbaar op dus het is ook wel iets spannends voor ze,' zegt Lieteke Aalbers van de bibliotheek Nijmegen in het programma De week van Gelderland. Sommige levende boeken zijn bang om niet uitgeleend te worden. Maar volgens Aalbers zijn er zoveel mensen bij de Vierdaagse dat geen enkel boek weg staat te stoffen. Of je ook een boete krijgt als je het boek te laat terug brengt, is niet bekend. 

'De avond draait om jou'

Sharon Ordelman heeft jaren gewerkt als prostituee en is in Nijmegen één van de levende boeken die je kan lenen. 'Ik heb in Apeldoorn meegedaan en daar kwamen vooral vrouwen op mij af. Die hadden een slecht beeld van de sector. Ik wil laten zien dat prostituees ook mensen zijn. Dat lukte goed, mensen vertelden me dat hun beeld daarna gedraaid is.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!