Nieuws

Presentator Jan de Hoop: ik ben voor het eerst van mijn leven actievoerder

Jan de Hoop heeft een nieuwe rol. De nieuwslezer van RTL en radiopresentator van Omroep Gelderland voert actie. Hij wil namelijk dat de vliegtuigen die naar Airport Lelystad gaan vliegen niet over zijn woonplaats Radio Kootwijk komen. 'Dit is een stiltegebied. Je mag hier nog geen waterput slaan. Hier horen geen vliegtuigen.' © Omroep Gelderland
TEUGE - Jan de Hoop heeft een nieuwe rol. De nieuwslezer van RTL en radiopresentator van Omroep Gelderland voert actie. Hij wil namelijk dat de vliegtuigen die naar Airport Lelystad gaan vliegen niet over zijn woonplaats Radio Kootwijk komen. 'Dit is een stiltegebied. Je mag hier nog geen waterput slaan. Hier horen geen vliegtuigen.'
Om zijn doel te bereiken zet De Hoop zijn bekendheid in. 'In de afgelopen week heb ik contact gehad met Kamerleden, de commissaris van de Koning, wethouder Kruithof (van Apeldoorn, red.) en het ministerie. Alles om de staatssecretaris ertoe te bewegen een andere beslissing te nemen.
Vliegveld Airport Lelystad gaat in 2019 open en moet dan Schiphol gaan ontlasten voor het vliegverkeer. De vliegroutes van en naar het vliegveld lopen over Gelderland.
Een deel van de route kruist het luchtruim van Teuge op 1800 meter hoogte. En dat betekent dat de vliegtuigen van Nationaal Paracentrum Teuge niet meer kunnen vliegen. Het Gelderse vliegveld zegt waarschijnlijk failliet te gaan als de parachutisten verdwijnen.

Vliegroutes kosten banen en toeristen

In een brief aan de minister schrijft burgemeester Berends van Apeldoorn dat sluiting zo'n 250 banen zou kosten en 160.000 toeristen. Hij verzoekt de staatssecretaris om haar besluit te heroverwegen. Ook vanwege de geluidshinder. De vliegtuigen zullen namelijk in de Stedendriehoek, maar ook in andere delen van de provincie te horen zijn. 

'Alles wat helpt is meegenomen'

Donderdagavond kwam de gemeenteraad van Apeldoorn bijeen om te debatteren over het besluit. De raadsleden maken zich onder meer zorgen om het vliegveld, het toerisme en de natuur. Ze hebben de handen ineen geslagen en afgesproken om allerlei contacten in Den Haag aan te spreken om het voorgenomen besluit terug te draaien. 'Alles wat helpt is meegenomen.'
Eigenlijk was van een debat niet echt sprake. Er werd vooral gezocht naar manieren om de staatssecretaris te overtuigen een ander besluit te nemen. Dus worden er Kamerleden gebeld, belangenorganisaties opgetrommeld en naar ingangen gezocht om ervoor te zorgen dat de aanvliegroutes veranderen.
Lokaal Apeldoorn roept op om het onderwerp controversieel te laten verklaren. Dat kan omdat het kabinet demissionair is. Wethouder Kruithof zegt dat hij aan zijn partij (PvdA) in de Tweede Kamer heeft gevraagd het woord 'controversieel' te laten vallen, maar hij twijfelt of uitstel van het besluit en dus onzekerheid nu het beste is voor het vliegveld en alle belanghebbenden. 
Maandag vergadert de commissaris van de Koning, samen met de gedeputeerde en de staatssecretaris over de kwestie.
Burgemeesters en wethouders van de Stedendriehoek Apeldoorn, Deventer en Zutphen hebben samen met de gemeente Voorst een brief geschreven naar de minister van Infrastructuur en Milieu. Deze gemeenten zijn aandeelhouders van vliegveld Teuge.
D'66 heeft samen met VVD en CDA in de Tweede Kamer vragen gesteld over de gevolgen voor het vliegveld en de communicatie daarover.

Zie ook: