Nieuws

Cel en tbs voor man die partner door hoofd schoot

Een 26-jarige man uit Groesbeek is door de rechtbank veroordeeld voor poging tot doodslag van zijn partner. Hij kreeg en celstraf van 4 jaar en tbs met voorwaarden opgelegd. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Een 26-jarige man uit Groesbeek is door de rechtbank veroordeeld voor poging tot doodslag van zijn partner. Hij kreeg en celstraf van 4 jaar en tbs met voorwaarden opgelegd.
Op 14 juli 2016 zat de man samen met zijn partner in een auto. Er ontstond tijdens de autorit een ruzie tussen hen door jaloezie  Al rijdend pakte de Groesbeker een vuurwapen en schoot zijn partner door het hoofd. De vrouw is niet overleden, maar heeft door het schot wel grotendeels haar zicht verloren. Ook blijft ze altijd aan dit incident herinnerd worden, omdat de kogel nog altijd (voelbaar) in haar hoofd zit.

Geen ongeluk

Volgens de man was sprake van een worsteling en was het een ongeluk. De rechtbank vindt dat niet.
De officier van justitie eiste – naast tbs met voorwaarden – een celstraf van 5 jaar. De rechtbank hield bij de straf rekening met de persoonlijke omstandigheden van de man. Hij is opgegroeid in een crimineel milieu en heeft in de loop van zijn leven veel nare ervaringen met de hulpverlening opgedaan. In zijn omgeving wordt ook negatief gedacht over justitie. Desondanks heeft de man besloten dat hij zijn leven nu een andere wending wil geven. Ook heeft hij contact met zijn familie (deels) verbroken.

Tbs met voorwaarden

De Groesbeker heeft ook meegewerkt aan gedragskundige rapportages en is hij bereid mee te werken aan een klinische behandeling. 
Uit rapporten van de psycholoog en psychiater blijkt dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. Bij het opleggen van tbs keek de rechtbank naar zijn psychische problematiek, het hoge herhalingsgevaar op agressief gedrag en de beschreven moeilijkheid voor de man om zich aan afspraken te houden.