Nieuws

Gehandicapte José zweert bij zorg-au-pairs: 'Er moet een wet komen die dit goed regelt'

WAMEL - 'De au pair die voor mij zorgt, spreekt geen Nederlands. Maar de zorg die ik krijg, is veel beter dan in een Nederlands verpleeghuis.' Dat zegt José Cobussen uit Wamel. José heeft een halfzijdige verlamming, spasmen en dagelijks epilepsie-achtige aanvallen. Ze heeft veel zorg nodig en sinds een paar jaar maakt ze hiervoor gebruik van Oost-Europese zorg-au-pairs.
Deze au pairs werden tot voor kort geregeld door De Wit Thuiszorg uit Nijmegen. Dit bedrijf heeft na diverse waarschuwingen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg onlangs besloten om te stoppen met au pair zorg, omdat het niet aan de eisen van de inspectie kon voldoen. De inspectie eiste onder andere dat au pairs van het bedrijf Nederlands spreken.
Het nieuws dat De Wit stopte, sloeg bij José in als een bom. Inmiddels is zij samen met andere cliënten overgestapt naar Uw Zorgcompaan uit Ommeren. Een bedrijf dat net als De Wit au pairs uit Oost-Europa regelt. José kon haar vaste team van Roemeense au pairs houden. Om de paar maanden wisselen ze elkaar af en wonen ze bij José in huis.
'De au pairs hebben mijn leven teruggegeven. Ik word nu als mens gezien. Ik heb zeven jaar in een verpleeghuis gewoond en dat was vreselijk. Ik ga nooit terug naar het verpleeghuis, want dat wordt mijn dood. Ik heb nu mijn eigen regie. Er wordt gekeken naar mij en naar wat ik prettig vind. En het maakt voor mij niet uit dat ze alleen Engels spreken.' Volgens Cobussen ontbreekt het aan wetgeving die de zorg van de Oost-Europese au pairs goed regelt. Zij pleit ervoor om wetgeving te maken, zodat er voor iedereen duidelijkheid komt over de regels.

SP vindt situatie met zorg-au-pair ongewenst

Maar niet iedereen staat te springen om Oost-Europese zorg-au-pairs. Tweede Kamerlid Lilian Marijnissen van de SP is kritisch op deze vorm van zorg. Zij stelde onlangs Kamervragen over de kwestie. 'We hebben hier in Nederland tienduizenden zorgverleners ontslagen omdat die niet meer nodig waren. Nu werken er op plekken in de zorg zorg au-pairs uit Oost-Europa die hier tegen lagere kosten komen werken. Het is gewoon valse concurrentie en het leidt tot verdringing van Nederlandse krachten en tot uitbuiting van buitenlandse krachten.' 
'Staatssecretaris Van Rijn geeft wel aan dat hij dit ongelijke speelveld onwenselijk vindt, maar eigenlijk gebeurt er niets concreets aan. Behalve dat het kabinet in Brussel blijft vragen om dit op te lossen, maar dat hebben ze de afgelopen vier jaar al gedaan en daar worden we dus niets wijzer van. We moeten dit nu in Nederland oplossen!'
José Cobussen vindt alle kritiek onterecht. Bovendien is de zorg nu veel goedkoper voor haar. 'Als ik Nederlandse hulp zou nemen, zou dat 11.000 euro per maand kosten. En ik heb dan met negen of tien mensen te maken. Nu kost mijn zorg 3500 euro per maand. En ik heb maar één vertrouwde hulp.' Haar au pair regelt alles behalve de medische zorg voor haar. De medische zorg is in handen van de assistent van de huisarts. De medicijnen doet ze zelf.

'Ik wil goed voor ze zijn, ze zijn ook goed voor mij'

'Ik word geholpen bij het douchen, aankleden, het toilet en bij elke transfer die ik doe. Boodschappen doen we samen. Ik vind het fijn om veel dingen samen te doen. We maken overal een uitje van. Ik wil dat de au pair ook een leuke tijd heeft. We doen ook leuke dingen samen. Dat vind ik belangrijk. Uitjes naar bijvoorbeeld de Keukenhof betaal ik uit eigen zak. Ik wil goed voor ze zijn. Zij zijn ook goed voor mij.'
Ondanks de voordelen van de zorg-au-pairs, wil Marijnissen de trend van deze zorg stoppen. 'Het baart mij hele grote zorgen dat als wij aan de staatssecretaris vragen hoeveel van dit soort zorgbedrijven er zijn, dat hij dat niet weet. Ook weten we niet hoeveel de directeuren verdienen. Dat vind ik schandalig, want ze verdienen wel geld met pgb's, publiek geld van ons allemaal.'
Daarnaast vindt ze net als de VVD dat elke zorgverlener Nederlands moet spreken. Staatssecretaris Van Rijn geeft in zijn antwoorden aan dat hij de mening deelt dat zorgverleners de Nederlandse taal voldoende moeten beheersen om met patiënten en collega's te communiceren. Volgens hem verplicht de zorgwetgeving daar in het kader van goede en veilige zorg ook toe.

Dienstverlener in au pair zorg blijft strijdbaar

Jacob van de Groep van Uw Zorgcompaan uit Ommeren denkt dat de zorg-au-pair in een behoefte voorziet. Er zijn geen Nederlandse verzorgers die over een langere periode thuis zorg willen verlenen. Zo'n oplossing is in de meeste gevallen ook onbetaalbaar. De Roemeense verzorgers krijgen minstens het minimumloon en er wordt ook in Nederland belasting en premie betaald. Daarmee verdienen de Roemeense zorg-au-pair ongeveer vier keer meer dan in eigen land, aldus Van de Groep.