Nieuws

Fysieke eisen voor mannen en vrouwen, hoe doen ze dat bij andere beroepen?

Een 53-jarige brandweervrouw uit Oosterbeek vindt het oneerlijk dat zij dezelfde fysieke test moet doen als een mannelijke collega van twintig. Hoe doen ze dat eigenlijk bij de politie en defensie? © NOS
UTRECHT - Een 53-jarige brandweervrouw uit Oosterbeek vindt het oneerlijk dat zij dezelfde fysieke test moet doen als een mannelijke collega van twintig. Hoe doen ze dat eigenlijk bij de politie en defensie?
Elke actieve brandweerman wordt jaarlijks getest op conditie en kracht. Sinds dit jaar zijn de eisen voor mannen en vrouwen in heel Nederland gelijk getrokken. Een brandweervrouw uit Oosterbeek heeft haar werkgever voor de rechter gedaagd omdat zij dat niet eerlijk vindt. Vooral de traplooptest klopt volgens haar niet.

Fitheidstest bij de politie

Ook in andere branches worden werknemers jaarlijks fysiek getest. Hoe zij omgaan met het verschil tussen mannen en vrouwen verschilt. Bij de politie moet elke werknemer jaarlijks een circuit afleggen. Officieel heet dat de Fysieke Vaardigheidstoets. De eisen voor de test zijn zelfs wettelijk vastgelegd. Een kandidaat moet ruim tweehonderd meter hardlopen, gewichten verplaatsen en een zware kar trekken. Vrouwen mogen langer over de Fysieke Vaardigheidstest doen dan mannen en ook oudere werknemers krijgen extra tijd.
Dat verschil tussen mannen en vrouwen geldt niet voor alle functies binnen de politie. Om bijvoorbeeld in een arrestatieteam of bij de Mobiele Eenheid te werken moeten mannen en vrouwen aan dezelfde eisen voldoen. De veiligheidsregio Gelderland-Midden betoogde bij de zitting van vrijdag dat politie en brandweer niet met elkaar te vergelijken zijn. De uitrusting van de politie weegt vele malen minder dan die van een brandweerman.

Gevechtsfuncties bij defensie

Ook bij defensie moeten alle werknemers in een militaire functie jaarlijks een test afleggen, die wordt de Defensie Conditie Proef genoemd. Hierbij geldt dat vrouwen bijvoorbeeld minder push-ups en sit-ups hoeven te doen en ook minder ver hoeven te lopen binnen een bepaalde tijd. Defensie biedt op haar site zelfs een trainingsprogramma aan voor sollicitanten.
Als je kijkt naar specifieke krijgsmachtonderdelen wordt het gauw ingewikkeld. Naast algemene eisen over bijvoorbeeld lengte en gewicht zijn ook de eisen voor conditie en kracht strenger, maar ook voor man en vrouw gelijk.

Elitetroepen worden gelijk getest

Het korps mariniers is sinds dit jaar toegankelijk voor vrouwen, maar nog geen enkele vrouw is tot het korps toegetreden. Dat geldt ook voor de commandotroepen. Wel zijn vrouwen doorgedrongen tot de luchtmobiele brigade.
Vrouwen kunnen overigens nog niet solliciteren voor een functie bij de onderzeeboten. Dat komt omdat de boten geen aparte ruimtes hebben voor vrouwen, waardoor privacy niet gegarandeerd kan worden. In de nieuwe boten die vanaf 2025 worden gebruikt is daar wel rekening mee gehouden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!