Nieuws

Scheuren in huizen door treinen drijven Tricht tot wanhoop

TRICHT - Al zeven jaar wordt Tricht geteisterd door scheuren in de huizen. De problemen ontstonden nadat de spoorlijn, die dwars door het dorp loopt, werd aangesloten op de Betuweroute. Sindsdien denderen er veel zwaardere goederentreinen door het Betuwse dorp.
Volgens de werkgroep Trilvrij Tricht hebben zo'n 90 woningen scheuren opgelopen. De schade bedraagt in sommige gevallen meer dan 10.000 euro. Pogingen om die schade te verhalen op ProRail, zijn op niets uitgelopen. Een aantal Trichtenaren stapt daarom nu naar de rechter.

Krakende daken

Dorpsbewoner Dennis van Oort zegt regelmatig stukken van de voegen van zijn huis op de oprit te vinden. 'Door de zware trillingen van de treinen beweegt het dak. Het kraakt gewoon', vertelt Van Oort. 'Als er een zware trein langs komt, staan ook de koffiekopjes in de kast te trillen.'
Bewijzen dat de scheuren in de huizen worden veroorzaakt door goederentreinen, is moeilijk. Vooral omdat er wettelijk geen normen zijn voor trillingshinder. ProRail gaat er vanuit dat tot maximaal 60 meter van het spoor trillingseffecten zijn. In Tricht hebben ook woningen schade die 200 meter van het spoor staan. Volgens Gerard de Laak van Trilvrij Tricht kan dat komen door de bodemsoort. Alle schadeclaims in Tricht zijn door spoorbeheerder ProRail tot nu toe afgewezen.

Oplossing nog ver weg

Een trillingswerende wand moet in de toekomst verdere schade aan de huizen in Tricht voorkomen. Maar niet het hele dorp zal daarvan profiteren, omdat de wand slechts langs een deel van het spoor bij Tricht wordt geplaatst. De inwoners van Tricht verwachten dat de problemen in de toekomst alleen maar groter zullen worden als het spoor bij het dorp aan de Linge wordt uitgebreid van twee naar drie sporen.