Nieuws

Brandweervrouw zakt voor conditietest en stapt naar College voor Rechten van de Mens

OOSTERBEEK - De 53-jarige Jorien Traas uit Oosterbeek spant vrijdag een zaak aan bij het College voor de Rechten van de Mens. Traas is al zeventien jaar vrijwilligster bij de brandweer, maar per 1 juli mag zij geen brand meer blussen.
De Oosterbeekse mag haar werk niet meer doen omdat ze de pas ingevoerde conditietest van de brandweer twee keer niet heeft gehaald. Veel vrouwen zakken voor de pas vernieuwde conditietest.
De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) is bang dat de brandweer hierdoor veel vrouwelijke vrijwilligers kwijtraakt. De bond steunt Traas daarom in de zaak.

'Test discriminerend'

Traas vindt de nieuwe conditietest van de brandweer discriminerend omdat die geen rekening houdt met de verschillen tussen mannen en vrouwen. De vrouw is bevoegd chauffeur op een brandweerwagen en instructeur bij een trainingscentrum van de brandweer. 
De 53-jarige voelt zich heel fit, maar het onderdeel traplopen is te zwaar. Bij die oefening moet je met 42 kilo extra bepakking 100 treden lopen op een fitnessapparaat - zonder de leuning vast te houden. Ondanks vele uren training lukt het Traas niet meer dan 80 treden omhoog te lopen. Daarmee zijn haar dagen bij de brandweer geteld.

Naar het college

Traas laat het er niet bij zitten. Met steun van de vakbond stapt ze naar het college. 'De test maakt geen onderscheid meer naar lengte, leeftijd en geslacht', zegt ze. 'Daardoor moet ik hetzelfde doen als een jongen van 18 jaar oud. Het argument hiervoor is dat we hetzelfde werk doen, volgens mij klopt dat argument niet.'
Luister hier naar een radioreportage van de NOS: 
De vakbond is het met haar eens. De voorzitter wijst erop dat dat brandweerwerk een teamprestatie is en dat er mensen met verschillende talenten nodig zijn. Bij de VBV kwamen de afgelopen maanden 300 klachten binnen over de test, 40 daarvan zijn van vrouwen.
Foto: Jorien Traas bij het College voor de Rechten van de Mens
Het College voor de Rechten van de Mens doet over twee maanden uitspraak. Intussen neemt Traas zaterdag afscheid van haar collega's bij de brandweer in Oosterbeek. 'Bij ons in het dorp heb je niet eens gebouwen van 20 meter hoog. Waarom zou ik eigenlijk 100 treden moeten kunnen oplopen?', vraagt ze zich ten slotte af.
De fitheidstest is ingevoerd omdat de brandweer af wilde van het automatische leeftijdsontslag. Er is een periodieke medische keuring en conditietest voor in de plaats gekomen, verplicht voor iedereen in operationele functies.
Hij wordt eens in de vier jaar afgenomen, boven de 40 jaar elke twee jaar en voor 50-plussers jaarlijks. De test bestaat uit een medische keuring en een aantal vaardigheidsproeven.