Nieuws

'Ik voel me totaal niet gesteund'; leraren teleurgesteld over salariskorting na staking

WIJCHEN - 'We hebben dat eerste uur gewoon gewerkt' en 'Ik denk erover om alle extra onbetaalde uren te gaan declareren', aldus leraren die werken voor de Stichting Kans en Kleur in Wijchen. Hun werkgever wil een uur korten op hun loon omdat ze meededen aan de landelijke actie voor meer investeringen in het basisonderwijs afgelopen dinsdag.
De stichting Kans en Kleur is een koepelorganisatie waar 15 scholen in Wijchen en omgeving onder vallen. In een gesprek met Omroep Gelderland zegt bestuursvoorzitter Hennie Biemond dat het ging om een 'actie van de leraren'. 'Als Kans en Kleur de rekening zou betalen, zou de actie aan kracht inboeten.'

'Voel me totaal niet gesteund'

Leraren zijn verre van blij met korting. Loes de Lange van de Boskriek in Wijchen: 'Ik voel me totaal niet gesteund door deze maatregel, ik denk erover om alle extra onbetaalde uren te gaan declareren.' Een andere docent wil alleen anoniem reageren: 'Ik voel me niet gesteund door de maatregel, we hebben dat eerste uur gewoon gewerkt. Maar ik waardeer wel dat het bedrag wordt verdubbeld en in de school wordt gestoken.'

Bedrag verdubbelen

Biemond zegt dat ze wisselende reacties heeft gekregen van haar docenten. In ieder geval zouden leraren blij zijn dat er 16.000 euro beschikbaar komt voor onderwijs. Het loon dat door de maatregel wordt bespaard kan oplopen tot zo'n 8000 euro. Kans en Kleur wil dat bedrag verdubbelen en in de onderwijsteams steken. Die kunnen zelf bepalen hoe ze het geld willen besteden. Het geld mag alleen niet worden ingezet om het uurtje werkonderbreking op een andere manier aan de leraren te vergoeden.

Minderheidsstandpunt

Kans en Kleur is één van de weinige onderwijsinstellingen die hun stakende leraren wil korten op hun salaris. 'Dat we daarmee een minderheidsstandpunt innemen, realiseer ik mij', aldus Biemond. Maar dat is voor de bestuurder geen reden om het besluit terug te draaien. Ook dat het advies van de PO-raad om docenten wel gewoon te betalen is dat niet. 'Wij nemen ons eigen besluit en denken dat we zo de actie steunen.' Kans en Kleur is wel lid van de PO-raad.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!