Nieuws

Janssen en Jansen populair in Gelderland

Heet je Janssen of Jansen met de achternaam? Dan is de kans vrij groot dat je een naamgenoot tegenkomt in onze provincie. Uit onderzoek van het Centrum voor familiegeschiedenis (CBG) blijkt dat deze twee achternamen het vaakst voorkomen in Gelderland. © LocalFocus
ARNHEM - Heet je Janssen of Jansen met de achternaam? Dan is de kans vrij groot dat je een naamgenoot tegenkomt in onze provincie. Uit onderzoek van het Centrum voor familiegeschiedenis (CBG) blijkt dat deze twee achternamen het vaakst voorkomen in Gelderland.
Maar liefst 18.907 mensen heten Janssen. De versie met een -s minder komt 12.092 keer voor. De top drie wordt overigens afgesloten door Peters, met 9.907 'hits'.
'De achternamen Janssen en Jansen waren door heel Nederland populair, dus ook in Gelderland. Het zijn beide patroniemen van de voornaam Jan. Dus als een vader Jan heette, kreeg zijn zoon automatisch als achternaam Jans(s)en. Dat zie je ook bij andere patroniemen als Gerritsen en Willemsen', vertelt naamdeskundige Leendert Brouwer.

Klein Gunnewiek

Niet overal voeren deze twee achternamen de ranglijst aan. In Oost Gelre zijn Wopereis, Kolkman en Klein Gunnewiek de meest voorkomende achternamen.
Brouwer: 'Heel lokaal zie je dat inderdaad andere achternamen eruit springen. Dat zijn vaak families die een enorme groei in een gebied hebben doorgemaakt. De gemiddelde groeifactor is anderhalf. Maar je ziet ook dat er bijvoorbeeld vierenhalf keer zoveel Klein Gunnewieks zijn bijgekomen.'

Menso en de zijnen

De familiefactor is ook veel te vinden in de Achterhoek. Hier komen vrij veel achternamen voor die eindigen op -ink. Deze toevoegen voor '... en de zijnen.' Zo staat Mensink eigenlijk voor Menso en de zijnen. Hetzelfde geldt voor achternamen als Reinink en Wesselink.
Kijk hier wat de top 3 is in uw gemeente:
Wil je weten waar jouw achternaam veel voorkomt? Kijk dan op de website van CBG.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!