Nieuws

Achterhoeks landschap dreigt drastisch te veranderen

BORCULO - Houtwallen en bomen sieren nu nog het Achterhoekse landschap, maar dat zou in de toekomst drastisch kunnen veranderen als Den Haag de meetmethode voor de landbouw niet aanpast. Dat schrijven de Achterhoekse gemeenten, LTO en Agrarische Natuurverenigingen in een brief aan staatssecretaris Martijn van Dam.
Boeren moeten ieder jaar opgeven hoeveel grond ze hebben. Via luchtfoto's wordt gekeken hoe groot het land is waarop bijvoorbeeld gras groeit. 'Als die foto's op een zonnige dag genomen worden, dan zie je op die luchtfoto's allemaal zwarte vlekken, de schaduw van de houtwallen en de bomen', legt agrariër Bertus Hesselink uit Geesteren uit.
Op de bovenste luchtfoto is te zien hoe de landbouwgrond gemeten zou worden als er via het Kadaster gewerkt wordt. Op de onderste foto zijn de schaduwlijnen te zien. Die worden van de totale oppervlakte afgetrokken.

Schaduw houtwallen zorgen voor minder geld

Die zwarte vlekken worden niet meegerekend en dat betekent dat boeren minder subsidies krijgen. 'En dat heeft weer tot gevolg dat boeren de houtwallen en de bomen snoeien', legt wethouder Patricia Hoytink van de gemeente Berkelland uit. 'We zien gewoon dat er gesnoeid wordt en dat hierdoor onze prachtige coulissenlandschap langzaam aan het verdwijnen is'. 
Tom Baak is van de Vereniging Agrarisch Natuurbeheer Berkel en Slinge. Hij ziet landbouw en natuur juist graag samen gaan. 'Er is gewoon heel veel discussie en ik begrijp de boeren ook', legt hij uit. 'Daarom moet er ook echt iets veranderen nu, zodat we én landbouw en natuur naast elkaar kunnen houden.'

Kadaster heeft juiste maten

Volgens de wethouder en de agrariër is er een heel simpele oplossing: het Kadaster. 'Het kadaster heeft exact geregistreerd hoe groot het grondgebied van de agrariër is', zegt Hesselink.
'Ik denk dat dit helemaal niet de bedoeling van de staatssecretaris is', zegt Hoytink. 'Maar hij moet gewoon even komen kijken in de Achterhoek wat het probleem is. De Achterhoek is al twee jaar brieven aan het heen en weer schrijven en er is nog steeds geen oplossing.' 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!