Nieuws

Windhoos laat na vijftig jaar nog steeds diepe wonden achter

TRICHT - Het is een warme zondag op 25 juni 1967 in de Betuwe. In het Tricht wordt bijna de dertig graden bereikt. Even na vijven lijkt het weer om te slaan. De lucht wordt loodgrijs. Daar waar nog even aan onweer wordt gedacht blijkt het om een allesvernietigende windhoos te gaan. In een paar minuten is het halve dorp verwoest. Vijftig jaar later wordt vandaag het drama van Tricht herdacht.
De windhoos is van ongekende kracht en er vallen ook slachtoffers. Er vallen vijf doden en er zijn tientallen gewonden. Ook de materiële schade is enorm. Vooral de Raamweg wordt getroffen, maar ook tot ver buiten het dorp is er overal schade. In totaal worden er vijftig huizen volledig weggevaagd. 95 huizen raken zwaar beschadigd.

Spullen Tricht tot in IJsselmeer

De windhoos kwam via België naar Nederland. In het Brabantse Chaam vielen al de eerste slachtoffers. Twee mensen vonden de dood toen hun caravan werd opgetild door de windhoos. In Haaften en Waardenburg raakten al huizen, boerderijen en broeikassen beschadigd voordat de storm in Tricht aankwam. De razernij eindigde uiteindelijk in het IJsselmeer. Er werden zelfs veel spullen uit Tricht in het IJsselmeer teruggevonden en later zelfs nog noordelijker in de Noordoostpolder.

Littekens nog altijd zichtbaar

In de maanden na de ramp werden de huizen weer razendsnel opgebouwd. Na een maand of acht was er al niet heel veel meer dat nog zichtbaar aan de storm deed herinneren. De littekens die het echter bij de bevolking heeft achtergelaten zijn tot op de dag van vandaag zichtbaar. In 1972 kwam er een herdenkingsmonument voor de slachtoffers. Vandaag, precies 50 jaar na dato en weer een zondag, staan nabestaanden en dorpsgenoten weer stil bij de ramp. Ze gaan samen naar de kerk en hierna wordt er nog een plaquette onthuld bij het herdenkingsmonument.