Nieuws

Harde kritiek op sloopplannen Blauwe Golven: 'Het is een gotspe'

Het is het College van Rijksadviseurs een doorn in het oog dat de gemeente Arnhem het kunstwerk Blauwe Golven wil slopen.
ARNHEM - Het is het College van Rijksadviseurs een doorn in het oog dat de gemeente Arnhem het kunstwerk Blauwe Golven wil slopen.
Het College van Rijksadviseurs is het hoogste college op het gebied van ruimteontwikkeling in Nederland en mag gevraagd en ongevraagd advies geven. De Rijksbouwmeester staat aan het hoofd.
De gemeente Arnhem presenteerde onlangs plannen om een creatieve corridor te ontwikkelen in de stad. Daarvoor moet omgevingskunstwerk Blauwe Golven op het Roermondsplein wijken. In een brief aan de gemeenteraad schrijft Rijksbouwmeester Floris Alkemade dat hij geen enkel argument ziet waarom het kunstwerk moet wijken voor de creatieve corridor. 
Soms is het nodig om afscheid te nemen van een kunstwerk, in dit geval moet de noodzaak en de waarde van de nieuwe situatie wel zeer overtuigend zijn, besluit de Rijksbouwmeester de brief. 

'Kunstwerk is ontzettend goed bewaard'

Het gebeurt niet vaak dat het College zo advies geeft, vertelt Gijs Frieling namens het College. 'Dit is een uniek werk op wereldschaal. Het is vies en moet schoongemaakt worden, maar als je het goed bekijkt is het voor een veertig jaar oud kunstwerk ontzettend goed bewaard. Het is eigenlijk een gotspe om een kunstwerk te slopen voor een creatieve corridor.' 

Beatles en Blauwe Golven

Blauwe Golven werd in de jaren 70 aangelegd als kunstwerk. Het werk van Peter Struycken diende tegelijkertijd als parkeerplaats op het nieuw aangelegde Roermondsplein. De Nelson Mandelabrug verbindt het zuiden en noorden van Arnhem en komt uit op het plein. Blauwe Golven is het grootste omgevingskunstwerk van Nederland.
In de brief aan de raad zegt de Rijksbouwmeester dat het kunstwerk beeldend familie is van Jardin d'émail bij museum Kröller Müller in Otterlo, maar ook van de kleurende golvende beelden uit de film Yellow Submarine van The Beatles.
Komende maandag vergadert de gemeenteraad van Arnhem over het voorstel.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!