Nieuws

Jacht op edelherten begint maand eerder

Het Nationale Park De Hoge Veluwe begint in juli met beheerwerkzaamheden aan het 5.400 hectare grote natuurgebied. Houtkap en onderhoudswerkzaamheden behoren tot de klussen die geklaard moeten worden. Ook gaat de jacht op wilde zwijnen, moeflons en edelherten dan van start. © Pixabay
HOENDERLOO - Het Nationale Park De Hoge Veluwe begint in juli met beheerwerkzaamheden aan het 5.400 hectare grote natuurgebied. Houtkap en onderhoudswerkzaamheden behoren tot de klussen die geklaard moeten worden. Ook gaat de jacht op wilde zwijnen, moeflons en edelherten dan van start.
De jacht op edelherten begint daarmee een maand eerder dan gebruikelijk. 'Dat komt omdat er dit jaar 201 beesten geschoten moeten worden, normaal zijn dat er tussen de tachtig en honderd', legt een woordvoerder van het park uit.

Schade aan bos beperken

De jacht is al meer dan 80 jaar onderdeel van het beheer van het park en is nodig om de wildstand terug te brengen naar de draagkracht van de Veluwe en schade aan het bos te beperken.
De bomen worden gekapt om het blijvende bos meer groeiruimte te geven en lokaal te laten verjongen. Om het dichtgegroeide stuifzand weer open te maken, zijn onderhoudswerkzaamheden aan de open ruimte nodig.