Nieuws

Provincie: maximaal 875.000 euro voor WK skaten

Maximaal 875.000 euro subsidie wil de provincie Gelderland geven aan de organisatie van het WK Inline en Freestyle Skating dat in 2018 in de provincie wordt gehouden. De gemeenten Heerde en Arnhem zijn afgelopen maart aangewezen als locatie waar het wereldkampioenschap wordt gehouden. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Maximaal 875.000 euro subsidie wil de provincie Gelderland geven aan de organisatie van het WK Inline en Freestyle Skating dat in 2018 in de provincie wordt gehouden. De gemeenten Heerde en Arnhem zijn afgelopen maart aangewezen als locatie waar het wereldkampioenschap wordt gehouden.
Het wereldkampioenschap gaat acht dagen duren. Een gedeelte van de wedstrijden is gepland in het centrum van Arnhem en een deel wordt verreden op de baan van skeelerclub Oost Veluwe in Heerde. De subsidie is bedoeld voor het WK zelf en om verschillende projecten op te zetten die scholen en jeugd met de sport in contact moeten brengen.  
Omroep Gelderland ging in maart langs bij skeelerclub Oost Veluwe in Heerde:

Hoge verwachtingen

De provincie verwacht dat het evenement economisch gezien veel oplevert. Naast de media aandacht uit binnen- en buitenland worden duizenden extra hotelovernachtingen verwacht. Naar schatting komen er minimaal 100.000 bezoekers op het evenement af. 'We zijn voorzichtig met de economische inschattingen, mede naar aanleiding van de Giro d' Italia', zei de gedeputeerde tijdens de bespreking met Provinciale Staten.  
Op de totale begroting van het WK van bijna 2,6 miljoen euro komt bijna de helft van het geld van gemeenten, provincie en het Rijk. De andere helft moet onder andere van sponsoren en inschrijfgeld komen.

'Feestje voor de elite'

Vanuit Provinciale Staten was er kritiek op de bijdrage. PVV'er Elmar Vlottes vroeg zich af of er al bedrijven waren die geld in het WK wilde steken en noemde het wereldkampioenschap een feestje voor de elite. Maar die elite zag CDA'er Harold Zoet niet tijdens een werkbezoek. Volgens hem is de subsidie vooral een investering in de maatschappij.
Gedeputeerde Markink benadrukte dat er geen extra bijdrage nodig is als het evenement tegenvalt. De bijdrage van de provincie is maximaal 875.000 euro. 'We zijn geen organisator zoals bij de Giro'd Italia en we zijn dus ook niet verantwoordelijk voor een eventuele plus of min op de begroting.' 
Ondanks de kritiek lijken de meeste partijen in Provinciale Staten het eens te zijn met het voorstel.  
Zie ook: 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!