Nijmeegse Mitch gaat als eerste ivoorhond jagen op stropers in Mali

ARNHEM - Mitch is de eerste Nederlandse ivoorhond.Hij is van pup af aan getraind in het ruiken en volgen van ivoor. De viervoeter gaat in het Afrikaanse Mali op jacht naar ivoorstropers, samen met rangers op een motor. Als zij een geslachte olifant vinden, kan Mitch ze naar het verstopte ivoor voeren.

'Ivoorhandelaren hebben daarvoor namelijk uitgekiende bergplaatsen, die heel moeilijk te vinden zijn. We hopen dat er 'grote jongens' worden betrapt om de ivoorhandel een flinke slag te kunnen toebrengen', aldus eigenaar dierenarts Roeland Wessels uit Nijmegen. 'Ivoorstroperij is big business. Het is serieuze criminaliteit, te vergelijken met wapen- of drugshandel. Er worden enorme bedragen mee verdiend. Mali is een centrale plek voor de ivoorjagers. Stropers schieten de zeldzame woestijnolifanten dood en zagen de slagtanden af.'

Training van een jaar

De cockerspaniël is opgeleid door hondentrainer Wesley Visscher uit Hoofddorp. Visscher heeft veel ervaring met zulke trainingen en leidt bijvoorbeeld ook drugs- en explosievenhonden op voor politie en leger. Visscher kwam in contact met Rory Young, oprichter van de Afrikaanse natuurbeschermingsorganisatie. Wessels: 'Rory opperde of een hond ook ivoor zou kunnen ruiken. Mitch is een jaar getraind en kan het nu als de beste.' De hond komt uit een nest met enorm goede neuzen. Zijn broer is onlangs verkocht voor een militaire taak in Irak. 

Mitch 2 en 3 staan al te popelen

Wessels heeft Mitch samen met zijn vrouw en collega-dierenarts Astrid gekocht en stelt het kostbare dier belangeloos ter beschikking aan de Afrikaanse natuurbeschermingsorganisatie Chengeta Wildlife. Ze vieren daarmee het vijftienjarig bestaan van hun dierenartsenpraktijk. Als Mitch succes heeft, staan er in Hoofddorp al twee andere honden klaar voor een ivoortraining. Het is de bedoeling dat de spaniël vijf jaar in Mali blijft werken. 'Maar het is spannend, want stropers zullen Mitch niet leuk vinden. We lopen kans dat ze hem iets aandoen'. Wessels blijft eigenaar van de hond, zodat hij het dier altijd kan terugeisen als het in Afrika te gevaarlijk wordt.

Vijf jaar op jacht

Mitch ondergaat de komende dagen in Nijmegen de laatste gezondheidschecks. Op 28 juni vertrekt hij met zijn trainer en een vaste, vrijwillige begeleider naar Mali.

Deel dit artikel:

Reageren