Nieuws

Natuurtoerist Theo blogt: Obstakels bij het wandelen, de paden op het boerenland in

Afgelopen tijd zaten we met enkele langeafstandswandelaars, zeg maar de professionals, om tafel, gebogen over een kaart van Park Lingezegen, om te kijken op welke manier we beter naar en door het park heen zouden kunnen wandelen. Zou het niet mooi zijn om vanuit Arnhem Zuid, Elst, Huissen of Bemmel, gewoon lekker de ommelanden in te lopen? © Doornik Natuurakkers
ELST - Afgelopen tijd zaten we met enkele langeafstandswandelaars, zeg maar de professionals, om tafel, gebogen over een kaart van Park Lingezegen, om te kijken op welke manier we beter naar en door het park heen zouden kunnen wandelen. Zou het niet mooi zijn om vanuit Arnhem Zuid, Elst, Huissen of Bemmel, gewoon lekker de ommelanden in te lopen?

Wandelen langs beesten en boomgaard

Zo je woonwijk uit, het veld in. Niet langs autowegen maar gewoon onbekommerd kunnen lopen en genieten van de landelijke omgeving of van het park. Het hoeft niet altijd bos te zijn. Integendeel. Gewoon lekker kuieren langs een weiland met beesten of een boomgaard is ook heerlijk. Of door het seizoen langs een koren- of maïsveld lopen en ervaren hoe snel dat groeit. Een dergelijke beleving is nog niet zo makkelijk te vinden in en om Park Lingezegen. De Betuwe is van oudsher niet zo goed ontsloten voor wandelaars.

Een deksels dilemma

In Park Lingezegen zijn al enkele paden aangelegd. Al deze beschikbare paden ook reeds in gebruik genomen. Niet alleen om te wandelen, ook om daar met of op een paard over heen te gaan of om er hard te lopen dan wel de hond uit te laten. En meer wandelpad is er eigenlijk niet te vinden, terwijl daar wel behoefte aan is. Een deksels dilemma. Tegelijkertijd ligt er een oplossing; enkele kilometers naar het zuiden. In de Ooijpolder liggen allemaal boerenlandpaden.

Steeds mooiere Betuwe

Tussen de sloot en het hekwerk dat iets naar binnen is gezet, is het prachtig wandelen. Op tal van trajecten zijn extra heggen aangeplant. Soms loop je in de luwte, soms kun je geweldig uitkijken over de weidse polder. In de heggen zitten allerlei vogels en andere dieren. Werkelijk een genot om zo te kunnen genieten van de polder. Zou dat ook kunnen in Park Lingezegen? Of zijn er teveel beren op de weg? Volgens mij moet het kunnen. In nauw overleg met de landeigenaren in combinatie met een goede beheersvergoeding voor het land dat ze beschikbaar stellen. En dat moet dan wel voor een lange periode zijn zodat natuur en landschap ook mee kan groeien. En dan heerlijk door een steeds mooier wordende Betuwe lopen... voorlopig nog een droom, maar wie weet...

Theo de Bruin is zelf enthousiast natuurtoerist, maar is daarnaast ook beroepsmatig raadgever Toerisme, Recreatie en Vrijetijdseconomie voor verschillende (natuur)organisaties.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!