Nieuws

Vroeg uit bed: dauwtrappen op de Hoge Veluwe

OTTERLO - Liefhebbers van rust, stilte en prachtige natuur kwamen donderdag aan hun trekken in Het Nationale Park De Hoge Veluwe in Otterlo. Onder begeleiding van gids Joyce Nuis konden zij om 06.00 uur al beginnen aan een dauwtrapwandeling.
Normaal gesproken gaan de deuren van het park pas om 08.00 uur open. Maar donderdag, op Hemelvaartsdag, gebeurde dat dus al eerder. Wandelaars, fietsers en ruiters mochten al om 06.00 uur en helemaal gratis het park in om te dauwtrappen.

Eeuwenoud gebruik

Dauwtrappen is een eeuwenoud gebruik, waarbij men vroeger al om 3.00 uur 's nachts opstond om zingend en op blote voeten op het gras te dansen. Hier komt de term dauwtrappen vandaan. Men geloofde in de helende werking van de dauw op het gras. Nog altijd trekken duizenden Nederlanders er ieder jaar op Hemelvaartsdag op uit om te gaan dauwtrappen.

Leeuwen

Tijdens de wandeling vertelt gids Joyce van alles over de natuur en leert ze de meelopende kinderen van alles. Ook spotten ze een ree en vinden ze zelfs een leeuw. Het gaat hier echter om een mierenleeuw, een insect dat leeft in het zand en zich tegoed doet aan de mieren die er leven.