Nieuws

Asielzoekerscentrum Aalten sluit eind dit jaar deuren

Het asielzoekerscentrum (azc) in Aalten sluit dit jaar haar deuren. Dat heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) woensdag bekendgemaakt. © Archief Omroep Gelderland
AALTEN - Het asielzoekerscentrum (azc) in Aalten sluit dit jaar haar deuren. Dat heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) woensdag bekendgemaakt.
Reden voor de sluiting is een daling van het aantal asielzoekers in Nederland. Daardoor heeft het COA dit jaar nog maar 31.000 opvangplaatsen nodig voor de centrale opvang van asielzoekers.
45 locaties sluiten dit jaar of zijn inmiddels gesloten. Hieronder de nood- of reservelocaties in Apeldoorn, Beuningen, Doetinchem, Ermelo, Rheden, Velp, Warnsveld en de tweede locatie in Winterswijk. 61 opvanglocaties blijven open. Dat zijn in ieder geval de centra in Arnhem, Harderwijk en Nijmegen.
Ook wordt de opvangcapaciteit van achttien locaties teruggebracht. Dit geldt onder andere voor de eerste locatie in Winterswijk. Het nieuwe azc in Apeldoorn staat nog steeds op de planning. In Wageningen wordt verhuisd naar een nieuw azc op de Bosrandweg. 

Spreiding azc's belangrijk

Volgens het COA is 'een evenredige spreiding van locaties over het land van belang om het asielproces goed te laten verlopen.' Daarnaast zijn flexibiliteit, kwaliteit, duurzaamheid en financiën meegenomen bij het bepalen van de locaties die open blijven.  

Verhuizen in zomer

Voor de 204 asielzoekers en vergunninghouders die nu nog in het centrum in Aalten verblijven wordt een andere locatie gezocht. Het COA streeft ernaar gezinnen met kinderen zoveel mogelijk te verhuizen tijdens de zomervakantie, zodat kinderen het nieuwe schooljaar op een andere school kunnen beginnen. 
De komende periode wordt bekeken wat de sluiting betekent voor de medewerkers van de azc's.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!