Nieuws

Vlaggen op Koningsdag, hoe heurt het eigenlijk?

Op Koningsdag mag de vlag uit. Volgens het vlagprotocol van de overheid mag dit op deze dag - en op verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis - met een oranje wimpel. © Marjolein & Willem Frank
ARNHEM - Op Koningsdag mag de vlag uit. Volgens het vlagprotocol van de overheid mag dit op deze dag - en op verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis - met een oranje wimpel.
Bij overheidsgebouwen gaat de vlag op Koningsdag verplicht uit. De vlaginstructie schrijft voor dit mag tussen zonsopkomst en zonsondergang. Dat is vandaag tussen 6.17 en 20.58 uur.
Als de kleuren van de vlag duidelijk zichtbaar blijven dan mag deze wat langer blijven hangen. Een gehesen vlag mag nooit de grond raken of het verkeer hinderen.

Niet alleen Koningsdag

De echte vlagliefhebbers hoeven zich niet te beperken tot Koningsdag. De Nederlandse driekleur mag ook op niet-feestdagen uit, dus ook bij een huwelijk of het slagen voor een examen.
Volgende week op Dodenherdenking gaat de vlag halfstok, maar alleen tussen 18.00 uur en zonsondergang. Een dag later op Bevrijdingsdag mag er weer volop gevlagd worden, maar dan zonder oranje wimpel.