Nieuws

Kippen na maanden weer naar buiten; ophokplicht ingetrokken

Goed nieuws voor de pluimveehouders: het gevaar van besmetting met vogelgriep is zo ver geweken dat staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken de ophokplicht heeft ingetrokken. Dit betekent dat pluimveehouders hun dieren sinds woensdag niet meer binnen hoeven te houden. © Pixabay
ARNHEM - Goed nieuws voor de pluimveehouders: het gevaar van besmetting met vogelgriep is zo ver geweken dat staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken de ophokplicht heeft ingetrokken. Dit betekent dat pluimveehouders hun dieren sinds woensdag niet meer binnen hoeven te houden.
Ook bijna alle andere maatregelen, die vijf maanden van kracht zijn geweest, worden opgeheven. Het risico op overdracht van het virus door wilde watervogels is zo afgenomen dat de maatregelen niet meer nodig zijn, oordelen deskundigen.
Sinds Kerstmis is er geen Nederlands pluimveebedrijf meer besmet met het virus, al stak het vorige maand nog wel bij twee hobbyhouders de kop op. Het is al ruim een maand geleden dat een wilde watervogel werd gevonden die vogelgriep onder de leden had.

Hygiëneregels blijven van kracht

Ook in de buurlanden grijpt het virus niet meer zo om zich heen. Dit betekent overigens niet dat iedereen nu zomaar het erf en de stal mag betreden; de strenge hygiëneregels blijven van kracht.
De afgelopen maanden zijn in Nederland vijftien pluimveebedrijven geruimd omdat daar of in de directe omgeving vogelgriep was geconstateerd. Ruim 727.000 vogels zijn gedood.

Ruimingen in Gelderland

In Gelderland zijn vorig jaar december meerdere pluimveebedrijven geruimd in Boven-Leeuwen (gemeente West Maas en Waal). Honderdduizenden kippen zijn daarbij gedood.
Ook bij een hobbyhouder in Bemmel (gemeente Lingewaard) werd later vogelgriep geconstateerd. De twaalf dieren, waaronder negen kippen, twee eenden en een brandgans, zijn afgemaakt om verspreiding te voorkomen.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!