Nieuws

Reuzenpanda's komen na lange reis veilig aan in Rhenen

Onder enorme belangstelling zijn woensdagavond de twee reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya uit China geland op Schiphol. Na een korte kennismaking met de pers en genodigden vertrokken de beren per vrachtwagen naar hun eindbestemming: Ouwehands Dierenpark in Rhenen. © ANP
RHENEN - Onder enorme belangstelling zijn woensdagavond de twee reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya uit China geland op Schiphol. Na een korte kennismaking met de pers en genodigden vertrokken de beren per vrachtwagen naar hun eindbestemming: Ouwehands Dierenpark in Rhenen.
RTV Utrecht zond de aankomst live uit:
Verzorgster Brenda van Ekeren uit Maurik heeft de panda's de afgelopen weken voorbereid op de grote reis. Zo liet ze de beren wennen aan de kist waarin ze vervoerd worden.
'Bij het vrouwtje hebben we kisttraining kunnen doen', zei Van Ekeren tegen de NOS. 'Zij is een beetje bang voor nieuwe dingen. Dus we hebben dat voor de zekerheid gedaan. Dat ze kan wennen aan de kist en de rare geluiden die er bij horen. Het mannetje is vrij makkelijk, dus we gaan ervan uit dat het bij hem heel makkelijk zal gaan.'

Zestien jaar onderhandelen

Het Ouwehands Dierenpark in Rhenen is sinds 2000 bezig geweest om de panda's naar Rhenen te krijgen. Dierentuineigenaar Marcel Boekhoorn uit Bennekom is supertrots dat het is gelukt. 'By far mijn mooiste deal ooit', zei de miljardair tegen De Gelderlander.

In quarantaine

Na aankomst op Schiphol verbleven de panda's in een speciaal dierenhotel, waar ze even rustig konden bijkomen voordat ze later op de avond naar Rhenen gingen. Daar werd met smart op ze gewacht, maar het duurt nog wel even voordat bezoekers de dieren kunnen zien aangezien ze eerst in quarantaine gaan.
'Dan kunnen we ze testen op allerlei ziektes', vertelde verzorgster Marga Gerritsen uit Wageningen tegen de NOS. 'We kunnen bloed testen, we kunnen mest gaan nakijken op parasieten. Want je kunt natuurlijk ook het risico hebben dat ze iets bij zich dragen.'

Pandaparkeerplaats in Wageningen

De dierentuin verwacht veel extra bezoekers. Zo veel dat het park extra parkeerplaatsen denkt nodig te hebben. In Wageningen komt hoogstwaarschijnlijk een 'pandaparkeerplaats' voor 1400 auto's.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!