Nieuws

Code oranje door natuurbrandgevaar

Archieffoto
Op dit moment geldt voor heel Gelderland ‘code oranje’ vanwege het risico op natuurbranden. Reden hiervoor is de droogte in de natuur. Dit komt door de afwezigheid van regen gecombineerd met de harde wind en lage temperaturen. Hierdoor zijn heide, gras, struiken en bomen erg droog geworden waardoor een brand zich snel en onvoorspelbaar kan ontwikkelen.
ARNHEM - Op dit moment geldt voor heel Gelderland ‘code oranje’ vanwege het risico op natuurbranden. Reden hiervoor is de droogte in de natuur. Dit komt door de afwezigheid van regen gecombineerd met de harde wind en lage temperaturen. Hierdoor zijn heide, gras, struiken en bomen erg droog geworden waardoor een brand zich snel en onvoorspelbaar kan ontwikkelen.

Wat betekent deze code?

In de natuur mag absoluut geen vuur gemaakt worden. Daarnaast wordt het roken in natuurgebieden ernstig afgeraden. Bij een ontheffing op het stookverbod zal in veel gevallen de reeds verleende ontheffing niet meer geldig zijn.

Wat doet de brandweer?

Wanneer er brand in de natuur uitbreekt zal de brandweer met meer mensen en materieel uitrukken om de brand zo snel mogelijk aan te kunnen pakken. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van luchtsurveillance waarbij men probeert om net ontstane branden zo snel mogelijk te kunnen lokaliseren.

Oefeningen 'zandhaas 2017' in kader code oranje

Tot zaterdag 8 april worden er oefeningen gehouden op het Defensie terrein van het artillerie schiet kamp tussen t' Harde en Oldebroek. Hier zullen de brandweer korpsen van de Veluwe gaan oefenen op het terrein rijden, communicatie en materiaal kennis.
Ook nu er code oranje vanwege de droogte is afgegeven moet er wel een goede kennis zijn van de in te zetten materialen en de samenwerking. De oefening wordt groot en peletonsgewijs ingezet. Het terrein leent zich hier bijzonder goed voor om met de manschappen van korpsen en instructeurs te kunnen samen werken.

Wees alert

Veel natuurbranden zijn het gevolg van brandstichting of onzorgvuldig handelen. Mensen die een verdachte situatie zien, worden verzocht dit te melden. Bij spoed via 112 of anders via 0900 8844.
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl