Nieuws

Giga-geitenstal Rossum van de baan

De omstreden giga-geitenstal in Rossum komt er niet. Agrarisch ondernemer Alexander van der Schans heeft zijn plannen gewijzigd en wil nu op de boerderij aan de Schoofbandweg 1150 kalveren gaan houden. © Omroep Gelderland
ROSSUM - De omstreden giga-geitenstal in Rossum komt er niet. Agrarisch ondernemer Alexander van der Schans heeft zijn plannen gewijzigd en wil nu op de boerderij aan de Schoofbandweg 1150 kalveren gaan houden.
Van der Schans is het lange wachten zat. Door vertraagde procedures en rechtszaken wacht de veehouder nu al jaren op duidelijkheid. Met zijn nieuwe plannen wil hij de bezwaarmakers tegemoet komen.

Omwonenden bang voor stankoverlast

Het plan voor de megastal voor geiten leidde tot veel ophef. Zo vreesden omwonenden dat de 5100 geiten zouden zorgen voor veel stankoverlast. De gemeente Zaltbommel was om diezelfde reden tegen de komst van de megastal, omdat een bedrijventerrein vlakbij het bedrijf ligt.
Daarnaast waren omwonenden bang voor een uitbraak van Q-koorts. Van der Schans beseft zich dat hij die angst niet kan wegnemen en heeft daarom zijn plannen aangepast.
Een nieuwe vergunningsaanvraag ligt inmiddels bij de Omgevingsdienst Rivierenland. Daarmee sluit de veehouder niet uit dat er ooit wel geiten op het bedrijf gehouden zullen worden. 'Maar als het er ooit van komt, dan gaat het in ieder geval om veel minder dieren.'