Eis: zes jaar cel en tbs voor doodrijder jongetje (4)

ZUTPHEN - Tegen een 39-jarige man uit Doetinchem die in juni vorig jaar in Zelhem een dodelijk ongeval veroorzaakte, waarbij een jongetje van 4 jaar overleed, is woensdag zes jaar celstraf geëist. Ook vindt justitie dat hij tbs met dwangverpleging moet krijgen en vijf jaar niet achter het stuur mag kruipen.

De man botste frontaal met een gestolen auto op de wagen van een gezin uit Stolwijk bij Gouda. Het jongetje overleed ter plekke. 'Ik was manisch psychotisch', zei de Doetinchemmer over de dag van het ongeluk.

Volgens de officier van justitie is er onvoldoende bewijs voor doodslag op het 4-jarige slachtoffer. Zij eist wel een schadevergoeding voor de nabestaanden: 37.000 euro voor de vader, 32.000 euro voor de moeder en 19.000 euro voor hun dochtertje.

Verslaggever Petra Kuzee volgt de rechtszaak:

De man was tijdens het ongeluk ruim een week op vrije voeten na een ander delict. 

Alcohol en mogelijk medicijnen

Tijdens de pro-formazitting is september bleek dat de Doetinchemmer ten tijde van het ongeluk onder invloed van alcohol was en mogelijk ook van medicijnen.

'Auto is zijn moordwapen'

Het ongeluk veroorzaakte landelijke ophef. De moeder van de verdachte sprak publiekelijk haar onbegrip uit over het feit dat haar zoon op vrije voeten was en waarschuwde voor het ongeluk al dat hij een gevaar was voor anderen. 'Zijn auto is zijn moordwapen', zei ze.

'Niet geschikt voor leven buiten'

Ten tijde van het ongeval was justitie bezig de man weer achter tralies te krijgen. Hij werd onder meer verdacht van mishandeling van zijn vader. De reclassering had gewaarschuwd dat de man, die psychische problemen heeft, 'niet geschikt is voor het leven buiten'.

Op de dag van het ongeval had verdachte Rémon W. de auto gestolen van de psycholoog van de reclassering die bij hem thuis kwam. Na een wilde rit botste hij op de familie uit Stolwijk.

Zie ook: 

Meer over dit onderwerp:
Bronckhorst Ongeval
Deel dit artikel:

Reageren