Nieuws

Bijna 1000 ideeën voor nieuwe gemeentenaam

Er zijn 980 namen bedacht voor de nieuwe gemeente die gaat ontstaan na de samenvoeging van Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal. Op 1 januari 2019 moet die nieuwe gemeente een feit zijn. © Omroep Gelderland
ASPEREN - Er zijn 980 namen bedacht voor de nieuwe gemeente die gaat ontstaan na de samenvoeging van Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal. Op 1 januari 2019 moet die nieuwe gemeente een feit zijn.
De inwoners van deze GNL-gemeentes hadden tot afgelopen zaterdag om met een idee te komen voor de nieuwe gemeentenaam. Er kwamen 548 naamsuggesties uit Geldermalsen, 198 uit Neerijnen en 234 uit Lingewaal. De meeste werden digitaal ingediend. Er kwamen 137 namen via de post binnen.
Nu gaat een commissie van inwoners uit de verschillende gemeentes drie namen kiezen die in april worden gepresenteerd. Daarna mag de bevolking hieruit een keuze maken.

Enige regel

Alle inwoners vanaf 12 jaar mogen dan in twee weken tijd een stem uitbrengen op hun favoriete naam. De drie gemeenteraden besluiten in mei op basis van de uitslag welke naam de nieuwe gemeente krijgt.
De enige regel is dat de huidige drie namen zijn uitgesloten. De nieuwe naam wordt dus niet Geldermalsen, Neerijnen of Lingewaal.