Nieuws

Gedetineerden krijgen coldcasekalender

ZUTPHEN - In de gevangenis in Zutphen zijn kalenders uitgedeeld met daarop onopgeloste misdrijven. De politie hoopt dat de kalenders leiden tot nieuwe tips om zo de zaken alsnog op te lossen. Het gaat om een proef, meldt de politie.
Volgens politie en justitie is onder gevangenen relatief veel kennis aanwezig over gepleegde misdrijven. Op de kalender staan 52 onopgeloste zaken uit het hele land, die veel maatschappelijke onrust hebben veroorzaakt. De coldcaseteams vermoeden dat nieuw onderzoek in deze zaken kansrijk is.

Zes Gelderse zaken

Er staan zes Gelderse coldcasezaken op, waaronder de fatale overval op de Edese veilingmeester Cees Lieftink in 2011 en de moord op duivenmelker Henk Gerritsen uit Wenum-Wiesel in 1998.
Behalve in de Ooyerhoek in Zutphen zijn de kalenders ook verspreid in de gevangenissen in Leeuwarden, Sittard, Zwaag en Justitieel Complex Schiphol. Als de methode succesvol blijkt te zijn, worden de kalenders in alle gevangenissen uitgereikt.
Nederland telt ongeveer 1500 onopgeloste zaken die als cold case te boek staan. Vaak is daarbij iemand om het leven gekomen. 

Veel aandacht voor cold cases

De coldcasekalender maakt deel uit van een breder offensief van de coldcaseteams om potentiële getuigen van onopgeloste misdrijven te bewegen hun kennis (alsnog) met de politie te delen. Zo besteedt het televisieprogramma Opsporing Verzocht komend jaar regelmatig aandacht aan cold cases.

Posbankmoord

In november vorig jaar kwam er een doorbraak in de geruchtmakende Posbankmoord, een van de bekendste cold cases. Er werden twee mannen opgepakt voor het doden van Alex Wiegmink uit Drempt.

Zie ook:

De kalender (pdf)
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!