Nieuws

VVD: nieuwe wildspiegels kunnen aanrijdingen voorkomen

Een wildspiegel met reflectorfolie
De Gelderse VVD denkt dat een nieuw soort wildspiegel kan voorkomen dat automobilisten een ree, wild zwijn of zelfs een edelhert voor de auto krijgen. De partij vraagt aan het provinciebestuur of geld kan worden vrijgemaakt voor de aanschaf van de spiegels. © Traffic Safety Systems
ARNHEM - De Gelderse VVD denkt dat een nieuw soort wildspiegel kan voorkomen dat automobilisten een ree, wild zwijn of zelfs een edelhert voor de auto krijgen. De partij vraagt aan het provinciebestuur of geld kan worden vrijgemaakt voor de aanschaf van de spiegels.
Op de Veluwe werden het afgelopen jaar 1536 aanrijdingen geturfd, waarvan 337 keer met een wild zwijn. In de Achterhoek zijn jaarlijks tussen de 600 en 700 aanrijdingen met wild. In deze regio worden meer reeën doodgereden dan er worden geschoten.

Een nieuw soort wildspiegel

Het wild zou aan de bestaande wildspiegels gewend zijn en trekt zich weinig meer van de lichtflitsen die ontstaan als er auto's voorbij rijden. In Duitsland, Denemarken, Polen en Oostenrijk zijn volgens de VVD goede ervaringen met een nieuw soort wildspiegel.

Langs de Gelderse wegen

Het nieuwe type is een wildspiegel met een ovaal ronde vorm met blauwe retroreflectiefolie (bekend van de ANWB-borden). Volgens de VVD zorgen deze nieuwe wildspiegels in het buitenland voor 80 procent minder aanrijdingen met wilde dieren. De partij wil weten wat de provincie er aan gaat doen om ervoor te zorgen dat deze wildspiegels ook langs de Gelderse wegen komen te staan.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!