Nieuws

'Laat Europa maar afbranden en laat het bloed vloeien': 750 euro boete geëist

De 28-jarige man uit Druten die na de aanslagen in Brussel een opruiende tekst op Facebook plaatste, moet als aan het OM ligt 750 euro betalen. Ook is er een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden geëist.
DRUTEN - De 28-jarige man uit Druten die na de aanslagen in Brussel een opruiende tekst op Facebook plaatste, moet als aan het OM ligt 750 euro betalen. Ook is er een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden geëist.
De man riep op Facebook op tot bloedvergieten met teksten als 'sla toe Islamitische Staat, laat het bloed maar vloeien' en 'laat Europa maar afbranden.' Dat deed hij na de aanslagen in Brussel, maart dit jaar. Bij de aanslagen kwamen 35 mensen om het leven.
Volgens het OM is 'de vrijheid van meningsuiting niet een duizend-dingen-doekje waarmee alle vuilspuiterij kan worden weggepoetst'. De man was ook bestuurslid van Yesil Camii, de Groene Moskee in Druten, maar werd geroyeerd. Volgens het OM treft de moskee geen blaam. 'De moskeegangers voelden zich waarschijnlijk net zo ongemakkelijk als de rest van Nederland.'