Vitesse ontsnapt en wint in tenenkrommend duel bij Sparta

ROTTERDAM - Vitesse heeft voor het eerst dit seizoen twee keer op rij gewonnen. In een armetierig duel op Spangen tegen Sparta maakte Ricky van Wolfswinkel in de slotfase de enige goal. Daarmee sluit Vitesse weer aan bij de subtop.
Reacties na Sparta-Vitesse:

EINDE LIVEBLOG.

90e minuut: Afgelopen. Vitesse komt met de schrik vrij en wint in Rotterdam met 1-0 van Sparta. Een zeer kostbare zege voor de Arnhemmers.
89e minuut: Een opstootje in de slotfase. Van Wolfswinkel krijgt geel, maar Stijn Spierings van Sparta kan inrukken. Hij ontvangt rood van Lindhout na een tikje op het gezicht van Van Wolfswinkel.
88e minuut: Vitesse lijkt de 0-2 te maken, maar Nathan staat buitenspel.

83e minuut: GOAL!! Van Wolfswinkel doet het. Hij kopt een hoekschop keurig binnen. Zijn achtste van dit seizoen. Gaat Vitesse dan toch winnen in dit armoedige duel?

82e minuut: Zowaar een opleving! Zhang stuurt Nathan weg met een fraaie steekbal en die stuit op keeper Kortsmit. De grootste kans! Later schiet ook Kashia op Kortsmit.
80e minuut: Gehoord op de tribune: 'Dat allebei de ploegen nog een punt krijgen, dat is schandalig'.
75e minuut: Einde wedstrijd voor Van der Werff, hij verlaat geblesseerd het veld. Arnold Kruiswijk komt erbij.
69e minuut: Nu is de wissel er dan ook. Zhang komt er in voor Rashica.
66e minuut: Supporters blijven roepen om Zhang en kunnen nu juichen. Fraser roept de spits om zich om te kleden.
62e minuut: Enkele wissels bij beide ploegen. Pogba komt erin bij Sparta, de broer van Manchester United ster Paul Pogba. Bij Vitesse verlaat Tighadouini het veld, Nathan is de invaller.
59e minuut: Een doelpoging! Brogno probeert het eens, maar zijn bal gaat via een Vitesse-been net naast.
52e minuut: Er gebeurt iets meer dan in de eerste helft. Sparta valt aan, maar komt nog niet tot grote kansen.
47e minuut: Sparta denkt een penalty te krijgen nadat Marvelous Nakamba een vrije trap met zijn arm lijkt op te ruimen. Maar scheidsrechter Lindhout ziet er niks in.
46e minuut: De Vitesse-supporters zijn duidelijk. Ze willen Zhang. Die dan ook meteen begint aan de warming-up.
46e minuut: We gaan weer beginnen. Hopelijk valt er nu meer te genieten. Dat is hard nodig.
45e minuut: De scheidsrechter fluit meteen af voor de rust. Tot opluchting van iedereen, wat een beroerde wedstrijd tot nu toe in deze fraaie entourage op het Kasteel.
43e minuut: Breuer krijgt een kopkans uit een vrije trap. Zijn kopbal gaat alleen ver naast.
35e minuut: Een van de eerste oplevingen in Rotterdam. De zon komt door!
32e minuut: Maikel van der Werff kampt met wat lichte klachten. Matt Miazga en Arnold Kruiswijk zijn gaan warmlopen.
27e minuut: Trainer Henk Fraser is duidelijk nog niet tevreden. Hij staat al een tijdje zijn spelers aan te sporen vanaf de zijlijn.
20e minuut: De Vitesse-supporters beginnen al met zingen: 'Oh Lewis Baker'. Want de Engelsman (zie foto) mag aanleggen voor een vrije trap. Baker schiet ruim over. Dit keer dus geen succes voor de middenvelder van Chelsea.
17e minuut: Mathias Pogba is niet heel populair bij Sparta. 'Al had hij maar in zijn vinger iets van kwaliteit dat zijn broer ook heeft, dan zou het wat worden', aldus een Rotterdamse supporter.
14e minuut: Op het veld gebeurt nog weinig, maar op de tribune staan de Arnhemmers voor. Het publiek uit Arnhem zingt al een kwartier lang.
10e minuut: Weer is het Vitesse dat gevaarlijk is. Een voorzet van Milot Rashica is uitstekend, maar Van Wolfswinkel kan hem niet intikken.
6e minuut: Het eerste gevaar is van Vitesse. Tighadouini laat zich zien en schiet van afstand, keeper Kortsmit weet de inzet te keren.
1e minuut: We zijn begonnen!
12.30 uur: Het uitvak van de Arnhemmers zit goed vol. 500 supporters zijn meegereisd vanuit de Gelderse hoofdstad.
12.25 uur: De spelers van Vitesse en Sparta komen het veld op onder het geluid van de Sparta-mars die luid wordt meegezongen door het Rotterdamse publiek.
12.23 uur: Het Kasteel bestaat 100 jaar. In 1916 ging Sparta hier voetballen nadat het in 1888 als oudste eredivisieclub werd opgericht.
12.20 uur: Eloy Room was vrijdag uit voorzorg niet op de training. Hij is er gewoon weer bij. Van Wolfswinkel is er ook weer bij, ondanks dat hij een scheurtje in zijn lies opliep twee weken geleden.
12.15 uur: De spelers zijn druk met de warming-up. Dit in een prachtig decor.
12.12 uur: In de opstelling van Sparta zien we ook nog een naam die een tijdje in het Gelders voetbal voorkwam. Michel Breuer speelde van 2012 tot 2014 voor NEC. Daarnaast is er nog een opvallende naam te bekennen: Mathias Pogba. Hij verdient alleen niet zoveel als zijn broer die bij Manchester United rondloopt.
12.10 uur: De opstelling van Vitesse is bekend. Zoals verwacht staat Van Wolfswinkel in de spits.
Opstelling: Room; Leerdam, Kashia, Van der Werff, Ota; Foor, Baker, Nakamba; Rashica, Van Wolfswinkel, Tighadouini.
12.08 uur: Sparta heeft een eigen Sparta-mars en die is populair in de omgeving. Het lied siert zelfs enkele huizen.
12.07 uur: Het wordt voor Vitesse een moeilijke klus om vandaag te winnen in Rotterdam. De Arnhemmers wonnen namelijk op 20 augustus voor het laatst een uitwedstrijd (bij Roda JC, 0-1). Sparta is al zes thuiswedstrijden ongeslagen.
12.05 uur: In de perskamer van Sparta hangen foto's van alle trainers van de Rotterdamse club. Daarbij hangt ook een foto van een bekende Vitesse-trainer. De kleurrijke Aad de Mos mag natuurlijk niet ontbreken.
12.00 uur: Het decor is werkelijk prachtig. Het stadion van Sparta heet 'Het Kasteel', u ziet wel waarom..