Nieuws

Dickens, Dickens en nog eens Dickens

Scrooge op het Dickens Festijn in Deventer
Gelderland verandert langzaamaan in het Engeland van Charles Dickens. Overal worden evenementen georganiseerd met een Victoriaans tintje. © ANP
ARNHEM - Gelderland verandert langzaamaan in het Engeland van Charles Dickens. Overal worden evenementen georganiseerd met een Victoriaans tintje.
1991. It was the best of times, it was the worst of times. En het was ook het eerste jaar dat het Dickens Festijn werd georganiseerd in het oude centrum van Deventer.
Tientallen kleurrijke figuren uit de verhalen van de Engelse schrijver dwaalden door de straten van de oude Hanzestad. Inmiddels telt het festival meer dan 900 acteurs en meer dan 100.000 bezoekers. Te druk, vinden velen en zoeken hun heil elders. En nu het Dickensvirus wild om zich heen grijpt, kunnen liefhebbers ook in Gelderland terecht.

Dickens in een Veluwsche stoomtrein

Dickens' verhalen spelen in het Engeland van de industriële revolutie. Armoede, drukke steden, arbeiders maken lange dagen in fabrieken met machines die draaien op stoom. Het was ook de tijd van de stoomtrein en laten we er daar op de Veluwe nou nog een paar van hebben.
De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij brengt de locomotieven op stoom zaterdag van 12.00 uur tot 21.00 uur. Het terrein rond de remise wordt omgetoverd tot een idyllische kerstmarkt. Er zijn kraampjes met kerstartikelen te staan, koortjes zingen Christmas carols en de koude handen kunnen verwarmd worden bij de vuurkorven en glaasjes glühwein en warme chocolademelk. En uiteraard rijden de stoomtreinen hun vaste route.

Dickens in Velp

Ook Velp bestond al in de tijd dat Dickens zijn eerste zinnen met een ganzenveer schreef. Om een beetje warmte en gezelligheid te scheppen in de donkere dagen voor Kerst wordt de Emmastraat in Velp omgetoverd tot een 19e-eeuwse straat. Vuurkorven, kinderen met roetvegen in oude lompen, bedelaars en ook Oliver Twist en zijn zakkenrollersbende zijn in de straten van Velp gesignaleerd. Het Dickens festival Velp is op 11 december gratis te bezoeken van 12.00 tot 18.00 uur.

Dickens in een beeldentuin

In Garderen is vandaag (zaterdag) bij de Beeldentuin een Winterfair in Dickensstijl georganiseerd. De Beeldentuin is omgetoverd tot een sprookjesachtig decor waarin je teruggaat naar het Engeland van 1850. Er zijn 70 standjes met allerlei (kerst)producten, koren, maar ook acteurs die personages uitbeelden uit de boeken van Charles Dickens. In het midden van het plein staat een enorme wensboom die uiteindelijk vol gaat hangen met allerlei wensen van bezoekers voor een ander. Na afloop van de Winterfair worden alle wensen gelezen en gaat de organisatie een aantal wensen laten uitkomen. 
De openingstijden zijn van 10.00 tot 17.00 uur. Toegangsprijzen en routebeschrijving vindt u op de website van de Winterfair Garderen.

Nóg meer Dickens

Kunt u geen genoeg krijgen van Dickens? Ook in Duiven (9, 10 en 11 december), Druten en Arnhem (11 december) en in Bronckhorst (17/18 december) worden Dickens-kerstmarkten georganiseerd.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!