Nieuws

De Ridders van Gelre vinden nazaten van de middeleeuwse hertogen van Gelre

Het stamslot van de familie Von Geldern-Egmont in Beieren.
Eeuwenlang regeerden zij over Gelderland. De hertogen van Gelre waren tussen 1339 en 1543 de vorsten van een zelfstandig land dat naast de huidige provincie Gelderland ook grote delen van Limburg en het Duitse Rijnland omvatte. Volgens de geschiedenisboekjes zijn de hertogen van Gelre sinds de zestiende eeuw uitgestorven, maar de Ridders van Gelre ontdekken maandag (12 december) dat er toch nog nazaten zijn van de middeleeuwse vorsten. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Eeuwenlang regeerden zij over Gelderland. De hertogen van Gelre waren tussen 1339 en 1543 de vorsten van een zelfstandig land dat naast de huidige provincie Gelderland ook grote delen van Limburg en het Duitse Rijnland omvatte. Volgens de geschiedenisboekjes zijn de hertogen van Gelre sinds de zestiende eeuw uitgestorven, maar de Ridders van Gelre ontdekken maandag (12 december) dat er toch nog nazaten zijn van de middeleeuwse vorsten.
Op een kasteel in Beieren, vlakbij de grens met Oostenrijk, wonen sinds 1836 de graven Von Geldern-Egmont. Zij stammen af van een bastaardbroer van één van de belangrijkste hertogen van Gelre, Karel van Egmont (1492 – 1538). Hertog Karel streed decennialang voor de zelfstandigheid van zijn land, maar hij verwekte geen wettige kinderen. Met hem stierf het geslacht van de hertogen van Gelre uit.
De halfbroer van Karel heette Reiner van Gelre. Hij woonde op het kasteel van Arcen in het Overkwartier van Gelre. Dit bleef ook voor zijn nazaten drie honderd jaar het stamslot van de familie. Aan het einde van de achttiende eeuw zorgde een ruzie over de erfopvolging voor het vertrek van de familie Van Gelre uit Arcen. Zij kwam eerst terecht op het kasteel van Bachem in het Duitse Rijnland. Vervolgens vertrokken ze naar kasteel Thürnstein bij het plaatsje Postmünster in Beieren.

Gelderse enclave in Beieren

De Ridders van Gelre gaan in de laatste aflevering van hun televisieserie naar het stamslot van de familie Von Geldern-Egmont in Beieren. Ze ontmoeten daar Graaf Otto de la Rosée (zie foto hieronder). Hij is de zoon van de laatste gravin Von Geldern-Egmont en bewoont tegenwoordig het stamslot van zijn Gelderse voorouders.
Ridder René in gesprek met Graaf Otto de la Rosée. Foto: Omroep Gelderland
In het Beierse kasteel is veel te vinden over de geschiedenis van Gelderland. De graaf noemt het zelf een Gelderse enclave. De zalen hangen vol met schilderijen van Gelderse voorouders van de graaf, de Gelderse wapens staan op de borden, het servies, het bestek en op de gevel van het kasteel en in het archief liggen brieven van de oude Gelderse hertogen bewaard.
Ridders van Gelre wordt aanstaande maandag vanaf 17.20 uur uitgezonden op Omroep Gelderland en wordt ieder uur herhaald.

Gelredag

De Gelredag is aanstaande zaterdag in Kasteel Hernen bij Wijchen. Ook deze burcht ademt de Gelderse geschiedenis. Bezoekers mogen tussen 10.00 uur en 13.00 uur gratis naar binnen en acteurs laten de historie van Gelderland tot leven komen.

Voor meer informatie over de Gelredag, zie:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!