Nieuws

Jan Oosterhuis gooit het roer om bij De Graafschap, Bryan Smeets aanvoerder

Jan Oosterhuis gooit het roer om bij De Graafschap
Interim-coach Jan Oosterhuis gaat het anders doen bij De Graafschap. De voormalig assistent van de ontslagen Jan Vreman zet het elftal anders neer vrijdag. Bryan Smeets wordt de aanvoerder.
VARSSELDER - Interim-coach Jan Oosterhuis gaat het anders doen bij De Graafschap. De voormalig assistent van de ontslagen Jan Vreman zet het elftal anders neer vrijdag. Bryan Smeets wordt de aanvoerder.
De meest verrassende move is waarschijnlijk de rol die Nathaniel Will krijgt. De rechtsback, die de afgelopen weken ook vaak linksback stond, wordt in het elftal van Oosterhuis de centrale figuur in de as. Will (links op foto) moet de balans bewaken als verdedigende middenvelder. 'Ik verwacht meer van hem. Als back is dat lastiger en deelde hij ook in de malaise. Ik denk dat hij deze rol goed kan invullen', aldus interim-coach Jan Oosterhuis.
(FOTO: Will Kuijpers)
Oosterhuis zet De Graafschap aanvallender neer dan zijn voorganger Vreman. Zo krijgt Dean Koolhof een plek op het middenveld en mag Youssouf El Jebli zich vanaf de linkerkant uitleven in een vrije rol. Beide zijn aanvallend ingestelde spelers. 'Het zou naïef zijn om op dezelfde weg door te gaan vind ik. Zonder het roer 180 graden om te gooien, moest er wel wat gebeuren. Dat doe je naar eigen inzicht. En zo hoop je iets te creeëren waardoor het anders wordt vrijdag tegen MVV.'

Smeets gepromoveerd tot aanvoerder

De twee spitsen in Maastricht zijn Elvio van Overbeek en topscorer Piotr Parzyszek. Opvallend is verder dat aanvoerder Mark Diemers is gepasseerd. Lion Kaak is na zijn rode kaart tegen FC Oss geschorst. Bryan Smeets wordt de nieuwe aanvoerder. Het is nog even afwachten of Henk de Jong, zeer waarschijnlijk de nieuwe coach, dat overneemt. Saillant detail is dat Smeets jarenlang speelde voor MVV, de komende tegenstander dus.
De Graafschap staat in de eerste divisie op een teleurstellende 16e plaats. MVV is tweede, samen met Jong Ajax. Het is zeer waarschijnlijk dat Henk de Jong binnenkort op de bank zit als de verantwoordelijke man. Mogelijk is dat volgende week, maar de Fries zou ook pas na de winterstop kunnen beginnen.
Opstelling: Bednarek, Nieuwpoort, Lammers, Linthorst, Driver; Smeets, Will, El Jebli, Koolhof; Van Overbeek en Parzyszek.