Nieuws

Nieuw verpleeghuis Zeddam geeft lucht, maar tekort blijft

ZEDDAM - Dertig plekken komen er beschikbaar met het nieuwe verpleeghuis in het Hof van Varwijk in Zeddam. Zorgorganisatie Azora slaat daarmee een grote slag in de lange wachtlijst voor een plekje in een Achterhoeks verpleeghuis.
In het Hof van Varwijk rijden de verhuiswagens woensdag af en aan. Sommige appartementen zijn al deels ingericht door de familie van de toekomstige bewoners. De bewoners zelf komen als laatste, om ze zo veel mogelijk rust te geven.
Een deel van het Hof van Varwijk in Zeddam was eerder ook al een verpleeghuis onder beheer van een andere zorginstelling. Dat deel stond de laatste anderhalf jaar leeg. De appartementen worden na vandaag weer gebruikt door zorginstelling Azora.
Bij Azora zijn ze vooral trots op de tweepersoons appartementen, waardoor een echtpaar bij elkaar kan blijven ook als één van hen naar het verpleeghuis moet, vertelt locatiemanager Wilma Radering. 'Het is één van de meest schrijnende dingen als mensen na 50 of 60 jaar huwelijk uit elkaar moeten omdat toevallig één van de twee naar een verpleeghuis moet. En het grote verschil met een traditioneel verpleeghuis is dat dit appartementen zijn die dus echt geschikt zijn voor echtparen.'
In de Achterhoek is door de vergrijzing een flink tekort aan capaciteit in de verpleeghuizen. Ouderen moeten daardoor vaak buiten de regio worden opgevangen.