Nieuws

Antosh (11) viert oud en nieuw in Nederland: 'opgelucht maar niet blij'

De 11-jarige Antosh Abuu, speler bij vv Bennekom, wordt voorlopig niet uitgezet naar Somalië. De advocaat van de familie kreeg maandag te horen dat de jongen en zijn moeder dit jaar in Nederland mogen blijven. Dat meldt Niels van Schooneveld, een goede vriend van het gezin. © Gert Budding
ARNHEM - De 11-jarige Antosh Abuu, speler bij vv Bennekom, wordt voorlopig niet uitgezet naar Somalië. De advocaat van de familie kreeg maandag te horen dat de jongen en zijn moeder dit jaar in Nederland mogen blijven. Dat meldt Niels van Schooneveld, een goede vriend van het gezin.
Antosh woont met zijn moeder al 2,5 jaar in een asielzoekerscentrum in Amersfoort. Ze zijn zo'n 4,5 jaar in Nederland. Onlangs kregen ze te horen dat ze het land uit moesten.

'Opgelucht maar niet blij'

'We zijn opgelucht dat ze voorlopig kunnen blijven. Maar we zijn niet blij. Antosh en zijn moeder zitten straks wéér twee maanden op nieuws te wachten', zegt Schooneveld.
De man is scheidsrechter bij vv Bennekom en zijn zoon is goed bevriend met Antosh. Drie keer per week haalt Schooneveld Anthosh op bij het asielzoekerscentrum en brengt hij hem en zijn eigen zoon naar de voetbal. 'Soms blijft hij ook bij ons eten en logeren. Dat verdient hij, want hij heeft zoveel ellende meegemaakt.'

Voetbalvrienden in actie

Dit weekend kwam het voetbalteam van Antosh op het voetbalveld in actie voor hun teamgenoot. De wedstrijd zou eigenlijk in Malden worden gespeeld, maar voor deze gelegenheid werd het duel naar Bennekom verplaatst. Antosh was eenmalig aanvoerder, zijn team vormde een erehaag.
Er werd ook een online petitie gestart, die is ruim 2200 keer ondertekend. Het is niet duidelijk of de actie van de voetbalvrienden van Antosh hebben geholpen bij het besluit om het gezin voorlopig in Nederland te laten blijven.

Nieuwe asielaanvraag

Vóór 8 januari moeten Antosh en zijn moeder een officiële asielaanvraag doen, anders wordt de uitzettingsprocedure weer hervat. Schooneveld hoopt dat Antosh en zijn moeder de procedure in Amersfoort mogen afwachten. Officieel zouden de twee naar Ter Apel moeten.
'Ze hebben niks daar. In Amersfoort kan Antosh naar school, daar heeft hij vriendjes en kan hij naar voetbal´, besluit Schooneveld.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!