Nieuws

Mooie momentjes voor ouderen: 'Ze zijn zo leuk'

KERKWIJK - Ouderen en eenzaamheid. Het is tegenwoordig haast onlosmakelijk met elkaar verbonden. Odette Bieckman uit Kerkwijk zag dat ook, en heeft er iets op bedacht.
'Je kunt haar of een van haar werknemers inhuren om iets gezelligs te doen met een oudere. Winkelen, een kopje koffie drinken, gewoon thuis gezellig foto's kijken of handwerken, alles kan. Haar bedrijfje heet 'Mooie Momentjes', want die wil ze de ouderen geven. Hun dagen zijn vaak lang en eenzaam. Ze vergelijkt zich met een oppas of kraamhulp, maar dan voor ouderen. 'Het is absoluut niet de bedoeling om er rijk van te worden. Maar het is zo zonde dat de ouderen vaak in het vergeethoekje worden gestopt, ze zijn zo leuk.'

Opa- en oma-app

Bij 'Mooie Momentjes' zijn er de zogenaamde buddy's die iets leuks gaan doen met een oudere. Die buddy's worden ingehuurd door de kinderen of kleinkinderen van de cliënten. 'Soms hebben ze geen tijd om naar hun ouders te gaan en dan kun je ons inschakelen.' Via de opa-en-oma-app doet de buddy een verslag van het bezoek en kunnen er foto's geplaatst worden.

Schuldgevoel

Bieckman kwam op het idee toen haar eigen moeder naar het verzorgingshuis ging. Tijdens het vrijwilligerswerk dat ze daar deed, zag ze zoveel eenzame mensen die nog amper mooie momenten beleefden. Odette geeft toe dat haar 'uitvinding' ook een manier is voor sommige mensen om hun schuldgevoel af te kopen. 'Maar als je bijvoorbeeld mantelzorger bent, heb je ook wel eens eventjes tijd voor jezelf nodig. En dan zijn wij er.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!