Nieuws

Zwartepietendiscussie? Het stadsbestuur van Tiel verbiedt het volledige Sinterklaasfeest

De akte van 400 jaar geleden met daarin het Sinterklaasverbod.
Het stadsbestuur van Tiel heeft het Sinterklaasfeest verboden. Dat blijkt uit een document dat is gevonden in het Regionaal Archief Rivierenland. De akte is gedateerd op 28 november 1618 en herhaald in 1620 en 1621. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het stadsbestuur van Tiel heeft het Sinterklaasfeest verboden. Dat blijkt uit een document dat is gevonden in het Regionaal Archief Rivierenland. De akte is gedateerd op 28 november 1618 en herhaald in 1620 en 1621.
Oud-archivaris Wim Veerman benadrukt dat het verbod op de Sinterklaasviering weliswaar 400 jaar oud is, maar nooit is ingetrokken. De Ridders van Gelre laten de akte op Sinterklaasavond, zien in hun gelijknamige televisieprogramma op Omroep Gelderland.

Boete van twee gouden guldens

De akte van het Sinterklaasverbod in Tiel stamt uit de Tachtigjarige Oorlog. De protestantse Hollandse legers verdreven de katholieke Spanjaarden uit Nederland. Ook in Gelderland hadden de protestanten vervolgens eeuwenlang de macht in handen. De katholieke eredienst, maar ook de heiligenverering, was tussen 1579 en 1795 verboden. 
Foto: Omroep Gelderland
In de akte uit 1618 bepaalde het stadsbestuur van Tiel 'dat voortaen geen kynderen binnen deser stadt enige schoenen bij haere vrunden noch bij anderen op s(in)t Nicolaes avonden noch voor ofte nae en sullen mogen brengen noch setten nochte bij iemandt anders gebrocht te werden om volgens de alde giften versien te werden...'
Als kinderen toch hun schoentje zouden zetten, moesten de ouders 'twee golden gul(den)' boete betalen. Dat was in die tijd een maandloon. Hoewel het Sinterklaasverbod nooit is ingetrokken is het officieel niet meer van kracht, omdat alle wetgeving voor 1795 in Nederland niet meer geldig is.

Dankdag en carnaval

Gelukkig leven katholieken en protestanten tegenwoordig vredig samen in Gelderland. Ridder Bas gaat maandagavond naar de dankdag voor gewas en arbeid in een protestantse kerk in de Tielerwaard.
Ridder René doet mee aan de start van het carnaval in het Land van Maas en Waal. Vervolgens kijken de Ridders van Gelre hoe protestanten en katholieken zich naast elkaar in Gelderland hebben ontwikkeld.
Bekijk hier de uitzending:

Gelredag

De Gelredag is aanstaande zaterdag in Heilig Land Stichting. Dit dorp bij Nijmegen wordt gezien als het hoogtepunt van de katholieke emancipatie in Nederland. Naast Museumpark Oriëntalis staat de Cenakelkerk. Het kleurrijke interieur is uniek in Nederland, maar bijna nooit voor publiek toegankelijk.
Aanstaande zaterdag openen de Ridders van Gelre de deuren van de Cenakelkerk tussen 10.00 uur en 13.00 uur. De toegang is gratis.

Meer informatie over de Gelredag:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!